Geri Dönüşümün Önemi
- Doğal kaynakların korunmasını sağlar.
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Atık miktarını azaltarak çöp işlemlerinde kolaylık sağlar.
- Sağladığı kaynak ve enerji tasarrufu sayesinde ülkenin gelişmesine ve ekonomisine katkıda bulunur.
Geri dönüşüm, ülkelerin ihtiyacını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını azaltır ve büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar. Geri dönüşüm tabii kaynakların tükenmesini önleyebilir. Örneğin kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltır ve bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilir.
Yani geri dönüşüm atık miktarını azaltıp doğal kaynakların korunmasını sağlarken aynı zamanda ülke ekonomisine de katkıda bulunur. Son yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca atık yönetimi konusunda atılan adımlarla doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir atık yönetimi amacıyla hayata geçirilen düzenlemeler, yatırımlar ve kurulan modern tesislerde sunulan geri dönüşüm hizmetleriyle bugün 60 bin kişiye istihdam kapısı açıldı. 2016 yılında atık yönetimi faaliyetleri kapsamında ekonomiye sağlanan katkı ise yaklaşık 3,5 milyar lira oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu 2017 verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de 1698 atık bertaraf ve geri kazanım tesisi faaliyette bulundu. Geri kazanım tesislerinde 33 milyon ton atık geri kazanıldı.