Sıcaklık; bir maddeyi oluşturan her bir taneciğin ortalama kinetik enerjisidir. Bir cismin sıcak veya soğuk olarak nitelendirilebilmesi için gerekli olan ölçüdür. Termometre ile ölçülür. Birimi, ülkemizde °C (derece Celsius) olarak kabul edilir. °F (Fahrenhayt), K (Kelvin) gibi birimleri de vardır.
Isı; bir maddeyi oluşturan her bir taneciğin toplam kinetik enerjisidir. Sıcaklıkları farklı olan iki maddenin birbirlerinden alıp verdikleri enerjidir. Sıcaklıkları birbirine eşit iki madde arasında ısı alışverişi gerçekleşmez. Enerji akışı her zaman sıcaktan soğuğa doğrudur. Birimi joule veya kaloridir. (1 kalori = 4,18 joule)
Gerçek sıcaklık, bir maddenin sahip olduğu sıcaklık değerinin ta kendisidir. Örneğin bir demir, 10°C sıcaklığa sahip olabilir.
Hissedilen sıcaklık ise, o maddeye dokunulduğunda veya o maddeyle bir şekilde etkileşime geçildiğinde hissettiğimiz sıcaklık değeridir. Örneğin gerçek sıcaklığı 10°C olan demir parçasına dokunduğumuzda 5°C imiş gibi hissedebiliriz, fakat bu ayrımı o anda yapamayız.
Gerçek sıcaklığın farklı değerlerde hissedilmesine;
- Ortamdaki nem - kuruluk değeri
- Hisseden varlığın sensörü (İnsan için duyu reseptörleri)
- Sensör tarafından elde edilen sıcaklık değerinin ilgili uyarıya dönüşmesi (İnsanda nöronlar)
- Uyarıyı değerlendiren mekanizma (İnsanda beyin veya omurilik)
etki eder.
Bu faktörler, yazın 30°C olan sıcak havayı 37°C gibi daha yüksek değerler gibi hissetmemizi sağlarken, kışın 5°C olan soğuk havayı -5°C gibi hissetmemize neden olurlar.