Gemi ve deniz teknolojileri mühendisi ne iş yapar

Denizaltı ve deniz üstü araçlarının tasarımlarına mı merakınız var? Matematik ve fizik konularında da başarılıysanız ilginizi çekeceğini düşündüğümüz bu mesleğe ait açıklamaları okumadan geçmeyin.

Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisi, her türlü su altı ve su üstü deniz araçlarının, gemi, denizaltı gibi sabit deniz yapılarının projelendirme, tasarım ve üretim aşamalarında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.

Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisleri;

• Gemi, deniz ve kıyı yapılarının uluslararası kurallara uygun tasarımını yapar,
• Deniz dibindeki hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve ekonomik yolla söz konusu araçların üretimini planlar,
• Tersane ve deniz yapılarının inşaatına ait şantiyelerde üretimi planlar, üretim sürecini yönetir ve kalite kontrolünü yapar,
• Denizde seyreden taşıtların onarım, yapım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapı inşaatında hizmet verir,
• Deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında çalışır ve bu alanda yeni teknolojik gelişmeler için araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunur.

Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisi olmak isteyenlerin, matematik ve fizik konularına ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı, uzay ilişkilerini iyi algılayabilen, mekanik ve teknik işlere ilgili ve yetenekli, takım çalışmasına yatkın ve uyumlu kişiler olması gerekir. Bu kişiler işin projelendirme ve planlama aşamasında bürolarda, inşa ve üretim aşamasında tersane ve şantiyelerde çalışmaktadır. Çalışmaları arasında meslektaşlarıyla, armatörlerle, teknik ressamlar, teknisyenler, ustabaşları, işçiler ve yönetici kadro ile iletişim halinde bulunurlar.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği bölümünde verilmektedir.

Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisleri; Türkiye Denizcilik İşletmelerine bağlı ve özel sektöre ait tersanelerde, yurdumuzun sahil kesiminde değişik kapasitelerde hizmet veren tekne ve yat yapan tersanelerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askeri tersanelerde, gemi söküm tesislerinde Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisi olarak, denizcilik sektöründe denetim ve gözetim yapan bağımsız kuruluşlarda ve gemi sigorta acentelerinde sörveyör veya kontrolör olarak, çeşitli denizcilik şirketlerinde, gemi işletmeciliği alanında planlamacı olarak çalışabilirler. Ayrıca Kalkınma Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı liman ve işletmelerde, dizel motor fabrikalarında ve bu fabrikaların Türkiye temsilciliklerinde, mühendislik bürolarında görev yapabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi
  • İnşaat Mühendisi
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 2144.11
Meslek Adı : Gemi Ve Deniz Teknolojileri Mühendisi
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)
M. Birim Grubu : Makine Mühendisleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Meslekler Rehberi Haberleri