Geçmişten günümüze kadar olan Türk kıyafetlerimiz bizi yansıtan yöresel özelliklere göre değişen tarzlarda yer almaktadır. Her yörenin kıyafetleri farklı farklıdır. Ancak ortak özelikleri, kadınların oldukça renkli, işli, cepkenli, rahat ve gösterişli olmasıdır.
Benzerlikler aşağıdaki gibidir;
- Geleneksel kıyafetler özel günlerde giyilmektedir.
- En çok tören üniformaları birbirine benzerlik göstermektedir.
- Yöresel dans kıyafetleri de ülkelere göre benzerlik gösterirler.
- Dikimleri, tarzları ve renk tonları birbirine benzerlik gösterirler.
- Genellikle yöresel halk danslarında bizim kültürümüzde kafada sarık benzeri şeyler takılır. Diğer ülkelerde de buna benzer şeyler vardır.
- Kadınların giydiği Hindistan ve Pakistan Sarisi denilen kıyafetle, bizim ülkemizde kadınların kına gecelerinde giydiği kıyafetler birbirine benzer. Genellikle bu kıyafetlerin kırmızı renk tonlarında olması dikkat çeker.
Farklılıklar aşağıdaki gibidir;
- Günlük hayatta ülkemizde geleneksel kıyafetler artık çok giyilmez. Ama diğer ülkelerde hala geleneksel kıyafetlerini günlük hayatta giyen ülkeler vardır. Örnek olarak Japonya geleneksel kıyafeti Kimono özel günlerde ve evlerde sıklıkla giyilmektedir.
- Bizim geleneksel kıyafetlerimiz genellikle danslarda giyilen kıyafetlerden oluşmaktadır. Diğer ülkelerin geleneksel kıyafetleri dansla ilgili değildir.
- Bizim ülkemizdeki erkeklerin giydiği ve kadınların giydiği kıyafetler birbirinden ayrılır. Diğer ülkelerdeki geleneksel kıyafetlerin bazıları kadın ve erkek olarak aynıdır. Örnek olarak İskoç Kilt'i kadın ve erkek modeli aynıdır.