Derse hazırlanmak öğrencilerin görevlerinden biridir. Gelecek derse hazırlanmak, işlenecek konudan haberdar olmak ve daha etkili öğrenmeyi sağlamak amacıyla gerçekleştirilmelidir. Gelecek derse hazırlanmasının gerekliliğini fark eden bir öğrenci planlı ve kararlı bir şekilde hareket ederek akademik başarıyı daha kolay bir şekilde elde edebilir.
Gelecek derse hazırlık yapan öğrenciler, konuyu daha iyi anlar, bilmediğini daha çabuk öğrenir, öğretmenle daha iyi bir iletişim kurma yolunu bulur. Böylece öğrencilerin okuldaki başarısı oldukça artar. Dersleri geçmek kolaylaşır ve yıl sonu başarı seviyesi ve ödüllendirmesi de oldukça iyi olur. Bu bakımdan gelecek derse her zaman çalışmak gerekir.
Planlı bir biçimde ders çalışmak öğrencinin başarıya ulaşabilmesi için oldukça önemli bir faktördür. Başarı, çalışma alışkanlığı kazanmak, zamanı iyi kullanmayı bilmekten ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmekten geçmektedir.
Öğrencinin ders çalışmak için fazlaca zaman olduğunu düşünmesi ve sorumlulukları sürekli ertelemesi, süreç içerisinde yüklerin artmasına ve akabinde başarısızlığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu durumun yanı sıra tam olarak edinilmemiş doğru bilgileri gelişigüzel kullanmak ve bilinçsizce çalışmak kişiyi başarıya götürmenin tam aksi bir yöne doğru sürükler. Plansız yapılan çalışmalar, yalnızca vicdan rahatlatmak amacıyla baştan savma olduğu takdirde zaman kaybına sebep olmaktadır.
Planı ve programlı ders çalışmak kesinlikle durmaksızın ve çok çalışmak anlamına karşılık gelmemektedir. Dur durak bilmeden ders çalışmanın verimi düşüreceği ve bir süre sonra dersten uzaklaşmaya sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.