Gelecek 10 yılın en iyi meslekleri hangileri?

YGS ve LYS tercihleri Temmuz ayında yapılacak. İşte Uzmanların önerdiği gelecek vadeden mesleklerden bir kaçı...

Bu sayfadaki bilgiler fikir verme amaçlı olup aşağıdaki isimleri zikr edilen mesleklerle ilgili daha ayrıntılı bilgi toplamanız sağlıklı tercih yapmanıza katkı sağlar. Buradaki bilgiler sadece öneri değeri taşır.

YGS ve LYS tercihleri Temmuz ayında yapılacak. Bu dönemde adaylar gelecekte umut vadeden meslekler konusunda kararsızlık yaşıyor. İşte Uzmanların önerdiği gelecek vadeden mesleklerden bir kaçı...

Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum süreci, özel sektör ve KOBİ'lerde AB uzmanı ihtiyacını doğurdu. Türkiye AB'ye girse de bu alanda çalışanlara ihtiyaç duyacak. Bu yüzden AB uzmanlığı 'önümüzdeki 10 yılın en gözde alanı' olarak görülüyor. AB uzmanları sadece Devlet Teşkilatı ve Dış İşleri Bakanlığı'nda değil aynı zamanda özel sektörde de aranan kişiler haline geliyor.

YÖNETİM BİLİŞİM SEKTÖRÜ
Bu alanda çalışanlar bilgisayar programlama sistem tasarımı, veri iletişimi, organizasyon, ekonomi pazarlama, finans gibi konularda eğitiliyorlar. Mezunlar, kuruluşların insan kaynakları, işletme ve bilgisayar, organizasyon, pazarlama ve finanas hizmetlerinde üst kademede çalışabilirler.
ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ
İnsan, bilgi, malzeme, ekipman ve süreçlerin kullanılması , geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgilenen endüstri mühendisliği çağın tercih edilen meslekleri arasında yerini alıyor. Bölümün mezunları bilgi işlem uzmanlığı, makine üretim sektörleri ve bilgisayarın mevcut olduğu alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler.

ENFORMATİK
Bu alanda çalışanlar işletme içinde gerekli bilgi akışının düzenlenmesi, işlenmesi ve yönetime yararlı hale getirilmesi için gerekli yazılım ve donanımla ilgilenirler. Mezunlar, işletmelerde, bilgisayarın kullanıldığı tüm birimlerde , muhasebe, finans, bütçe pazarlama bölümlerinde bilgi akışının düzenlenmesi gibi alanlarda çalışabilirler.

ERGONOMİ MÜHENDİSLİĞİ
Modern Ergonomi dalında çalışanların verimliliğini arttırmayı hedefleyen bu dalda mühendisler ergonomik ortamlar hazırlar.Bölümün mezunları finans kurumları ve endüstri kuruluşlarında çalışabilirler.

ULUSLARARASI FİNANS
Bu sektörde uluslarası finans piyasalarından kaynak sağlayıp bunu en verimli ve etkin şekilde yatırıma dönüştürmeye gayret eden, banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek kişilerdir. Türkiye'de faaliyet gösteren uluslarası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilirler.

FİZİK TEDAVİ UZMANLIĞI
Ortalama yaşam beklentisinin arttığı günümüzde yaşam kaliteside ön plana çıkan değerler arasında. Yaşamı daha da kaliteli hale getiren branşlardan biri de fizik tedavi uzmanlığı. Derslerdeki başarının yanı sıra fiziksel olarak da bazı koşulların arandığı bu alan rahat bir gelecek vaat ediyor.

İNTERNET GAZETECİLİĞİ
Gelişen çağın teknolojileriyle birlikte yıllardır varolan gazetecilik mesleği de yeni bir boyut kazandı. Bu yeni gazetecilik anlayışına doğru hızlı şekilde yol alan internet gazeteciliği ve yayıncılığı mezunları gazetelerde, ajanslarda, haber sitelerinde, radyo ve televizyonlarda editör yada muhabir olarak çalışma imkanı buluyorlar.

GIDA MÜHENDİSİ
Günümüzde tüketicilerin hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş ürünlere olan talep fazlalığı gıda mühendislerine olan ihtiyaçları arttırmıştır. yağ teknolojisi, meyve-sebze teknolojisi, hububat teknolojisi, süt teknolojisi, et teknolojisi gıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji alanlarında eğitim alan öğrenciler gıda labaratuarlarında, gıda üretim tesislerinde kolaylıkla iş bulma imkanına sahipler.

ELEKTRONİK HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ
Bu alandaki kişileri İletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışırlar. Elektronik ve haberleşme mühendisleri, ulusal ve çok uluslu şirketlerde , radyo-tv yayını ve internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda , bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektöründe mühendislik kuruluşlarında , gerek araştırma geliştirme gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.
MEKATRORİK MÜHENDİSLİĞİ
Mekatronik mühendisi, mekanik, elektrik, elektronik, bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin bir arada kullanılarak endüstriyel ürünlerin tasarımı ve üretimini planlıyor. Mezunlar çeşitli ürünlerin tasarımında ve imalatında yardımcı eleman olarak çalışabiliyorlar. Öte yandan bakım, onarım, arıza giderme gibi alanlarda da çalışmaları mümkün.
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK
Genel çalışma alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması.Tarım çevre ve orman bakanlığı'na bağlı kuruluşlarla adli tıp ve kriminoloji labaratuvarı iş imkanı sağlıyor. Özel sektörde sağlık ve biyoteknolojik çalışma yapan kurumların çeşitli üretim aşamalarında moleküler biyoloji ve genetik uzmanları tercih ediliyor.

PSİKOLOJİ
Psikoloji Türkiye'de oldukça hızlı gelişen bir meslek dalı. Bölümün mezunları kamuoyu ve pazar oluşturma şirketlerinde rahatrlıkla iş bulabildikleri gibi özel muayenehaneler açarak da hizmet verebilirler. Psikoloji bölümü gelecektede çoğunluğun tercih ettiği bir meslek.

SERMAYE PİYASASI UZMANLIĞI
Bu kişiler ülkedeki menkul kıymetleri yabancı yatırımcılara pazarlayan uluslararası sermaye piyasa uzmanlarıdır. Ülkeye Finansman sağlarlar. İktisat ve işletmeyle birlikte muhasebe, finans, pazarlama ve diğer sosyal bilgiler dallarındaki yetenekleri, meslekleri açısından önemlidir.Türkiye'de sermaye piyasalarının gelişmesiyle öne çıkan bu meslek gelecekte çok önemli olacak.
TÜM DEVRE TASARIM VE ÜRETİM UZMANLIĞI
Üniversitelerin elektronik mühendisliği bölümünde okuyanların üçüncü yılından sonra seçtikleri mikro elektronik bölümünde 'tüm devre tasarımı ve iyon ekme tekniği' konularında eğitim veriliyor. Mezunların TÜBİTAK ve üniversiteler dışında çalışma alanı kısıtlı. Ancak dünyada önü oldukça açık. Bu alanda eğitim alan Türk mühendisler yurt dışında cazip koşullarla çalışma imkanı buluyorlar.
GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI

Jenerik çekmekten, paket tasarımı yapmaya kadar geniş bir çalışma alanı burası. Yaratıcılığın teknolojiyle buluştuğu bu alan görsellikle ilgili bir çok yerde iş sahasına sahip. Tasarımcılar; iletişim medya ve reklamcılık alanlarının yanı sıra bilgisayar destekli grafik tasarımı ile de uğraşabiliyor.Bölüm öğrencileri mezun olmadan iş teklifleriyle karşılaşabiliyor.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Farklı ülkelerle profesyonel platformlarda sürdürülen ilişkiler uluslararası ilişkiler uzmanlarına duyulan ihtiyacı arttırıyor. Öğrencilere verilen yabancı dil eğitimleri de bu mesleği daha da ilgi çekici kılıyor. Bölümün mezunları çok uluslu şirketlerde çalışabilecekleri gibi, özel sektörde de kolaylıkla iş bulma imkanına sahipler.
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel sektörde ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ

Biyomedikal Mühendisliği, geleneksel mühendisliğin analitik deneyimlerinden yararlanarak, biyoloji ve tıpta karşılaşılan problemlerin çözümü için çalışan ve sağlık bakımı konusunda genel anlamda ilerlemeler sağlamayı hedefleyen bir mühendislik dalıdır. Öğrencilerin bu mühendislik dalını seçmelerindeki etkenler; insanlara hizmet etme hazzı, canlı sistemlerle yapılan çalışmalarda görev alma ve en ileri teknolojileri tıbbi bakımın kompleks alanlarında uygulayabilme heyecanı olarak özetlenebilir.

Biyomedikal mühendis, doktor, hemşire, terapist ve teknisyen gibi tıbbın diğer profesyonelleriyle bir arada çalışır. Biyomedikal mühendislerin çalışma konuları, cihazların ve yazılımların tasarımından, pek çok teknik kaynaklardan bilgileri derleyip yeni prosedürler geliştirmeye ve klinik problemleri çözme amacıyla araştırmalar yapmaya kadar geniş bir alana yayılır.

Biyomedikal Mühendisliğinin ilgi alanı içinde, sağlık alanında teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan mekanik ve elektronik cihaz ve sistemlerin tasarım, üretim, geliştirme, teknik işletme ve bakım-onarım faaliyetleri de yer alır. Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, nükleer tıp ve ultrasonik görüntüleme sistemleri, renkli ultrasonik fiber endeskoplar, çeşitli tipte lazer cihazları, bu alanda kullanılan örnek cihazlardandır.

ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMLERİ

Zihin Engelliler, İşitme Engelliler, Görme Engelliler öğretmenlikleri atanma ve istihdam alanı gittikçe büyüyen mesleklerdir.

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK (PDR)

Kamu ve özel kurumlarda iş imkanı çok yüksek bir bölümdür. Boşta kalan mezunu yok gibi...

Finans Analistliği:

Finans sektörünün daha da büyüyecek olması fonlar ve borsa hisselerini bilen analistlere ihtiyacı arttıracak.

Ekolog:

Dünya nüfusunun artışı ve çevresel atıkların miktarının yükselmesi çevresel temizliği ön plana çıkarıyor. Bu konuda görev alacak insanlara ihtiyaç duyulacak.

Kriminolog:

Suç oranlarının özellikle büyük şehirlerde artmasıyla, suçu anında tespit edecek uzmanlara duyulacak ihtiyacın da aynı oranda artması beklenmekte.

Hemşirelik:

Ülkemizde ilaç ve hastane yatırımlarının artması, ülkemizdeki genç nüfusun yoğunluğu ve önümüzdeki yıllarda bu yoğunluğun yaşlanacağı gerçeği hemşire ihtiyacını daha da arttıracak.

Ortodondistlik:

Diş çarpıklıklarını düzeltme olarak adlandırabileceğimiz ortodonti her yaştaki hastaya uygulanabilir olduğundan ve istenilen sonuçlara ulaşıp estetik olarak tatmin edici görüntüye kavuşmaya yardımcı olduğundan, bu konuda gittikçe bilinçlenen  toplumumuzda önümüzdeki yıllarda da yoğun ve artan bir talep söz konusu olacaktır.

Evlilik ve Aile Terapistliği:

Günümüzde daha fazla evlilik boşanma ile sonuçlanırken yaşam stresi daha çok aileyi ve çifti terapistlere yöneltiyor.

Şehir Planlayıcısı:

Nüfusun artmasıyla bir kaos haline gelen şehir yaşamı, etkinliklerin ve yerleşim bölgelerinin detaylı planlanmasını zorunlu kılıyor.

Veri Tabanı Yöneticileri:

İş kollarının tamamen teknolojiye bağlı hale gelmesiyle bilgisayar destekli vertabanı yaratan kişiler ön plana çıkacak.

İnternet Güvenliği:

İnternette kişisel bilgilerin çok rahat kullanılması güvenlik programlarını hazırlayanların önemini arttırmıştır.

Web Tasarımcısı:

İnternet üzerinde kendine ait bir sitesi olmayan şirketler artık müşteriler tarafından ulaşılamıyor. O yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarının gittikçe daha büyük bir öneme sahip olmasını sağlıyor.

Diyetisyenlik:

Çağımızın iş ve yaşam şekilleri daha az enerji tüketmek üzerine şekillenmekte olduğu ve yemek yeme alışkanlıklarımız da fast food yönünde yoğunlaştığından, günümüzde de önemli bir meslek haline gelen diyetisyenlik önümüzdeki yıllarda parlayan meslekler arasında üst sıralarda yer alacaktır.

Genetik Mühendisliği:

Genetiğin geleceğin meslekleri arasında ilk sırayı alacağı herkesin ortak görüşü. Uzmanlar insanın gen haritasının çıkarılmasınınekonomide, 1970'lerin bilgisayar teknolojisininyarattığı devrime benzer bir sonuç doğuracağı ve gelecek yılların genomik (genetik ekonomisi) çağı olacağı görüşündebirleşiyor. Bilim adamlarının bir yer kurdunun DNA haritasını çıkarmaları ve genetik yapısının sırrını çözmeyi başarmalarının ardından 'süper bebek' 'Einstein bebek' yetiştirmenin imkan dahiline girdiği ifade ediliyor.

ABD'de 2013 YILININ GÖZDE MESLEKLERİ

ABD'de, 2013 yılının en kötü mesleği gazete muhabirliği, en iyisi ise aktüerlik (finansal riskleri değerlendiren ve çözümler öneren profesyonel) olarak açıklandı.

ABD'li kariyer planlama şirketi Career Cast'ın "yılın mesleği" araştırması 25. kez yayınlandı. Ülke genelindeki en yaygın 200 mesleğin, ABD İş ve İşçi İstatistikleri Kurumu, kamu kuruluşları, meslek odaları ve özel anket firmaları verileriyle değerlendirildiği çalışma, ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Mesleklerin "ortam, gelir, görünüm ve stres" gibi kriterlerle değerlendirildiği araştırmaya göre, 2013 yılının en iyi mesleği ortalama 91 bin dolarlık yıllık gelirle aktüerlik. Bunu 85 bin dolarla biyomedikal mühendisliği, 89 bin dolarla yazılım mühendisliği izledi.

Araştırmada, gazete muhabirliği, odunculuk, petrol sondaj işçiliği, sayaç okuyuculuğu gibi mesleklerin gerisinde kalarak yılın en kötü mesleği ilan edildi.

Araştırmaya göre, yılda ortalama 35 bin 275 dolar kazanan gazete muhabirleri ABD'nin en kötü mesleğini icra ediyor. En kötü meslekler listesinde yıllık ortalama 33 bin 124 dolar gelire sahip odunculuk ikinci, 37 bin 272 dolarlık yıllık gelirle sözleşmeli askeri personellik üçüncü sırada yer alıyor.

En kötü 10 meslek içinde "oyunculuk, sayaç okuyuculuğu, petrol sondaj işçiliği, postacılık, hosteslik ve mandıra çiftçiliği" de yer alıyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

EĞİTİM Haberleri