Geldi yine gönlümüzün efendisi tercih dönemi!

Salim ÜNSAL

Yine bir tercih döneminin daha arefesindeyiz ve her zamankinden daha çok bilinmezlerle dolu bir süreç bizi bekliyor. Hoş geldi, sefa geldi, başımız gözümüz üstüne. E napalım? Oturup ağlayacak değiliz ya. Ağlamadık tabiki, çalıştık...

Bu tercih sürecinde de yine bazı dosyalarla, bazı özel çalışmalarla karşınızda olmaya, süreci anlaşılır kılmaya, işinizi nispeten kolaylaştırmaya, kararlarınızı netleştirmek için başvuru kaynağı olarak kullanacağınız referans bilgilerini bir bir paylaşmaya çalışacağız. Bizim manyaklığımız da bu olsa gerek!

Sene başından beri bir cenderenin topyekün içindeyiz, biliyorum. Yola çıktığınızda başka bir sistem varken, yolun daha bir kaç kilometresini ilerlediğinizde sistem kökten değişti.

İyi mi oldu?

Bilmem vallahi! Sonuçlar gösterecek.

Tam sınava konsantreyken bir de seçim devreye girince sınavın tarihi değişti. Hadi ona neyse bişey demedik zira bir hafta sonraya alındı ve hazır bir hafta uzatılmış, bir hafta daha çalışır full çekerim dediniz.

Yansıdı mı peki o bir hafta?

Sanmıyorum...

Sınav da öyle beklenen kadar kolay geçmedi hani. Son yıllarda gerek TEOG, gerekse ÖSYS'de çok pis alıştırmışlardı kolay tip sorulara. Bu sene sorular ilk işaretini TEOG yerine gelen LGS'de verdi zaten. Gördük ki öyle yenilir yutulur cinsten değil. Diğer tüm branşlar neyse de Matematikten yardırdı vicdansızlar. Ölçme değerlendirme analitiği bakımından kötü sorular değil, tam tersi bu soruları çok beğendim ben nacizane bir eğitim uzmanı olarak lakin siz pek alışık değildiniz gençler böyle bir sürprize.

Bakalım! Sonuçlar açıklandığında göreceğiz ne olup bittiğini. Feryad-ı figanınız arşı titretmişti sınavdan çıkınca. Bakalım yalandan mı ses etmişiniz yoksa gerçekten kallavi bir sınava mı maruz kalmışsınız 31 temmuz'da ÖSYM'nin sonuç ekranı ilk açıldığında göreceğiz.

ve nihayetinde 3 temmuz itibariyle kılavuzun ön bilgi mahiyetinde ilk nüshası yayınlandı. Bu ilk nüsha aslında 31 temmuzda çıkacak nihai son nüshanın neredeyse birebir aynı olacak. Yani bundan sonra çıkacak son kılavuzda şapkadan tavşan falan çıkacak diye beklemeyin. Elde olan kılavuz bu. Sadece bir kaç küçük rütuş çekilir varsa ufak tefek tashih hataları o kadar.

Kılavuz yayınlanır yayınlanmaz bu sefer biz tercih ve eğitim uzmanları hummalı bir çalışmaya başladık. Kim erken kılavuzu çözümleyecek ve kim olan biteni bir an önce kamuoyu ile paylaşacak? Tabi ki bayrak yarışını yine biz önde tamamladık. Bir gecede kılavuzu hallacın pamuğu silkelemesi gibi silkeleyip attık ve nesnel tüm verileri kullanılabilir veriler haline dönüştürüp sosyal ve geleneksel medya ile hızlı bir şekilde paylaştık.

İyi diyorsun Salim Hoca paylaştın da kılavuzda öyle dişe dokanır bişi de yoktu ki diyebilirsiniz.

Haklısınız!

Sistem değişince sistem yapıcıların aslında daha çok mesai harcaması, kafa yorması gereken çalışmalar beklerken, var olanların en asgarisini paylaştıkları bir çalışma çıktı karşımıza.

Ne var hoca kılavuzda kısaca özetle de biz de bilek diyenler ha bu cümlenin altına toplanın bi bakim...

1) Sınavla öğrenci alan 2 ıllık bölümler var
2) Sınavla öğrenci alan 4,5 ve 6 yıllık bölümler var
3) Özel yetenek sınavları ile öğrenci alan tüm bölümler var
4) İlk 3 maddedeki bölümlerin, üniversitesi, fakültesi, öğrenim şekli, bulunduğu yer, puan türü, genel kontenjanı, okul birinciliği kontenjanı ve özel koşulları var.
5) 2. maddedeki bölümlerin akademisyen dağılımları ile akreditasyonları ve KPSS ve benzeri sınavlardaki puan dağılımları var. (Çok da lüzumluymuş ve öğrenciler bakıyormuş gibi)
6) Tüm programların özel koşullarının ne olduğu var
7) Tercih nasıl yapılırın açıklaması var ama bunlar da kılavuz dili ve edebiyatının anlatım tarzı ile tabi...

Daha ne olsun?

E hocam iyi de biz neyle seçecez? Hangi veriye bakacaz bir bölümü seçerken?

O yok çocuklar. O bu sene hiç bir yerde yok. Onu bizler bir şekilde çeşitli simülasyonlarla birebir vermeye değil, kolaylaştırmaya çalışacağız. Öyle "hocaaam Samsun PDR kaçla alacaaak" diye falan sormayın. Yok öyle bir bilgi, olsa dükkanın ruhsatı sizde biliyorsunuz...

Biz çalışmaları ne zaman yapacaz peki? Onun da kısa bir bilgisini verelim.

Sonuçların 31 temmuzda açıklanmasını sizden daha merakla bekliyoruz yeminle. Onları bir görelim, dağılımın nasıl oluştuğunu, sınavın ortalama ve standart sapmalarını, sıralamanın oluşma ve kaynaşma biçimlerini, aklınıza ne gelirse bir görelim ondan sonra...

Hocam yetişir mi peki?

Yetişir gençler. O bizim işimiz. Çok kısa bir zamanda onu kullanacağımız bir veri haline getirir, işinizi kolaylaştırırız.

Peki şimdiye kadar hangi çalışmaları yaptık? Onu da bu metinin hemen altındaki linklere yükledim gençler.

Önce 4 yıllık ve 2 yıllık tüm programların bir özet bilgisini geçelim dedik ve o ilk dosyayı yayınladık. Günlerdir onlarca twitter forofili bizim verilerden esinlenerek bilgi yardırıyo, hela olsun, kamunun malı biz yayınladığımızda. İşte bu dosyayı indirmek için napıyoz? Ha şurayı tıklıyoz. Tıkla bakalım...

Bugün bir çalışma daha yaptık. Ne mi? İlk kez bu yıl açılan ve kılavuza ilk kez bu yıl giren yeni bölümler hangileri? Onu çalıştık. Bu yeni dosyaya da ha buradan ulaşabilirsiniz. Tıkla bakalım...

Twitter'dan sıkça soranlar için puan hesaplama modülümüze de buradan ulaşabilirsiniz. Buradaki hesaplamaların bir önceki yılın verilerinden aparıldığını ve bu yılın sonuçları ile birebir uymayacağanı da dikkate alarak sonuçları ciddiye alın. Aslolan 31 Temmuz 2018 itibariyle ÖSYM sonuç ekranında yazanlardır. Tahmini puanınızı hesaplamak ve yine bu puanın karşılığından tahmini sıranızı görmek için de ha burayı Tıkla bakalım...

Bir de liseleri tercih edecek bebeleri unutmayalım dedik onlara da bir excel dosya halinde tüm merkezi tercih liselerini bir liste halinde hazırladık. Ancak bu dosyayı mobilde çalıştırmaya kalkmayın, hata verebilir. Bir PC başına geçin rahat bir koltuğa oturun ve dosyayı indirip kullanın. Onun için de ha burayı Tıkla bakalım...

Bizden şimdilik bu kadar. İlerleyen günlerde yeni yeni paylaşımlarla sürecin keyifli geçmesi için biz hazırız. Peki siz?

Size dedim heyyy:)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.