Geçmişten günümüzü birçok sanayi kolu oluşmuş ve gelişmeye devam ederek günümüze kadar gelmiştir. Endüstriyel üretimin yaygınlaşması fen bilimleri alanında da etkili olarak sanayi faaliyetlerinin gelişmesini sağlamıştır. Geçmişten günümüze Türkiye’de gelişim gösteren endüstri alanlarından biri de kimya endüstrisi olarak bilinmektedir.
Türkiye’de özellikle boya, gıda, ilaç, kozmetik alanlarında kimya endüstrisi gelişim göstermiştir. Kimya endüstrisi günümüzdeki ihtiyaçlara göre gelişimini sürdürmektedir. Ülkemizde sanayi üretimi kimya endüstrisi temelinde gelişmektedir. Demir döküm, kaplama, koruma alanlarında kimyasal uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Böylece ihtiyaçların karşılanması, ekonomik kalkınmanın oluşması da söz konusu olmakta ve ekonomik gelişmeler de yaşanmaktadır.
Cumhuriyetin ilanından sonra ülkemizdeki sanayi kollarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. 1934-38 yıllarında Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı hazırlanmıştır. Bu plan doğrultusunda ülkenin çeşitli yerlerinde şeker, dokuma, maden, selüloz ve seramik fabrikalarının kurulması plana bağlanmıştır.
Yapay gübre ile çeşitli kimyasal madde asitlerinin üretimi de 1970’lerden sonra önemli bir gelişme göstermiştir. İzmit’teki klor ve kostik soda fabrikası; Karabük’te asit, sülfürik, amonyum, sülfat, naftalin üreten kuruluşlar; Bandırma’daki sülfürik asit ve borik asit fabrikaları bunlara örnek verilebilir.