Bir konserde ya da büyük toplantı salonlarında dev hoparlörler sayesinde salonun her yerine ses ulaştırılabilir. Peki, bu dev hoparlörlerin yanında durmak bizi nasıl etkiler?
Cevap: Dev hoparlörün yanında durulması ve uzun süre yüksek sesle müzik dinlenmesi geçici veya kalıcı işitme bozukluklarına, baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca kulaklıkla uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemek de kulağa zarar verebilir.
Geçmişten günümüze sesi kaydeden, sesin şiddetini değiştiren ve işitme yetisini geliştirmeye yarayan araçları karşılaştıralım. Bu araçların nasıl geliştiğini bir sunum yaparak arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Fonograf gramofon pikap kaset çalar video kamera CD ve DVD gibi sesi kaydeden sesin şiddetini değiştiren araçlar vardır. Bu araçlar geçmişte daha büyük ve daha yavaş çalışıyorlardı. Bir de sınırlı sürede kayıt yapabiliyorlardı. Oysa günümüzdeki ses kayıt araçları hem daha uzun süre hem de daha hızlı kayıt yapmaktadır.
Şiddetli ses üreten teknolojik araçların etkileri nelerdir?
Cevap: Bir kimi zaman eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar. Telefonla görüşmek insanların ses sayesinde yaptıkları bir iletişim şeklidir. İşimizi kolaylaştıran aletlerdir. Birisi biz karşıdan karşıya geçtiğimiz bir anda hata yaparsak korna çalarak araç bizi uyarabilir. Fakat sesin olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Havaalanlarına yakın olan insanların uçakların kalkış ve iniş değerinde insanları rahatsız eden ses oluşmaktadır. Ayrıca kalabalıkların uğultusu insan daha baş ağrısı yaratmaktadır.