Dünya güneşin etrafında dönerken aynı zamanda kendi ekseni etrafında da döner. İşte, bunun sonucunda gece ve gündüz oluşur. Dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamladığı için bir gün 24 saattir. Bu 24 saatin kaçının gündüz kaçının gece olduğu ise mevsimden mevsime değişiklik göstermektedir.
Kışın gündüzler daha kısayken geceler daha uzundur. Yazın ise gündüzler uzunken geceler daha kısadır. Gündüz saatlerinin geçmesi ile birlikte dünyanın dönüş hareketi devam ettiği için güneşin gökyüzündeki konumu da değişir. Akşam saatlerinde güneş ufuk çizgisine kayar ve güneşin geliş açısı azaldığından dolayı gökyüzü yavaş yavaş kararmaya başlar. Böylece gece ve gündüz rutini bu şekilde devam eder.
Kısaca anlatmak gerekirse gece ve gündüz oluşumu; dünyanın kendi ve güneşin etrafında dönmesiyle, bir kısmının güneş ışınları alması diğer tarafın ise alamaması anlamına gelir. Netice gece ve gündüz oluşumu gerçekleşir. Bu bağlamda bir gün 24 saattir. Ancak gece ve gündüz oluşumu 12'şer saat olmaz.
Bu durum dünyanın gökyüzündeki konumu ile beraber mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle kış aylarında gündüzler daha kısayken yaz aylarına gelindiğinde gündüzler daha fazla uzar. Buna bağlı olarak da insanoğlu uyku düzeni ile ayakta kalma düzenini belirler. Böylece 1 yıl içerisinde gece ve gündüz oluşumu sürekli devam eder.