Gebelik döneminde folik asit yetersizliğinin embriyo gelişimine etkileri nelerdir

Gebelik döneminde folik asit yetersizliğinin embriyo gelişimine etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir B grubu vitamini olan folik asitin yetersizliğinde büyüme geriliği, üreme güçlüğü ve anemi (kansızlık) görülür. Folik asit en yetersiz beslenen anne adaylarının bebeklerinde sinir tüp bozukluğu (nöral tüp defekti ) görülebilmektedir. Gebelik öncesinden itibaren, gebelik süresince folik asit desteği alınması önemlidir.

Hamilelikte normalden fazla şekilde ihtiyaç duyulan folik asidin eksik olması durumunda birtakım etkileri olabilir. Bunların en başında geleni ve en yaygın olanları da nöral tüp defekti adı altında ortaya çıkabilecek olan bazı anormalliklerdir.

Bunun yanı sıra folik asit eksikliği olan anne adaylarında, hayati tehlike oluşturabilen gebelik tansiyonu yüksekliği yani preeklampsinin de normalden daha sık geliştiği bilinmektedir.

Vücutta meydana gelen folik asit eksikliği sonucunda bazı belirtilerin ortaya çıkması da mümkündür. Bunların en yaygın olanları da yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, sinirlilik, ishal, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ayrıca folik asit eksikliğine bağlı olarak büyümede yavaşlama, kaslarda güçsüzleşme, kilo kaybı, nefes darlığı, nörolojik ve psikolojik sorunlar da belirebilir.

Bunların yanı sıra folik asidin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ancak daha nadir rastlanan bazı belirtiler de mevcuttur. Bunlar da;

  • Kalbin normalden hızlı atması (taşikardi),
  • Nefes alıp vermenin hızlanması (takipne),
  • Cildin kızarması ve pullanma gibi beliren iltihap oluşması,
  • Dinleyerek duyulabilen kalp üfürmesi oluşması,
  • Yutma esnasında ağrı yaşanması,
  • Dilin hassasiyetinin artması ve pürüzsüzleşmesi,
  • Ağızda ülser şeklinde kanama içeren yaralar oluşması ve köşelerde çatlaklar meydana gelmesi olarak sıralanabilir.

Folik asit eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan aneminin belirtileri olarak ise yorgunluk, zayıflık, uyku hali, cildin solması, nefes darlıkları ve sinirli olma hali gösterilebilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri