Galileo Galilei kimdir

Yıldızların Habercisi, Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar , Küçük Terazi , Hareket Kanunları ve Mekanik gibi eserlerin sahibi olan Galileo Galilei, özellikle gök bilimine ilgisi olan bir bilim adamıydı.

564 yılında doğup, 1642 yılında hayata veda eden, astronom, fizikçi ve mühendis olan ünlü İtalyan bilim adamı, Galileo Galilei'nin hayatı...

Tarihin en önemli isimlerinden biri olan İtalyan asıllı fizikçi Galileo, aynı zamanda gökbilimine olan merakı ve çalışmaları ile adından söz ettirmeyi başarmış bir bilim adamıdır. Manastır eğitimi aldığı sırada, ilahiyat ve Latince okumanın ardından Pisa Üniversitesi‘ne yerleşerek tıp okumak isteyen Galileo maddi durumların yetersizliğinden dolayı tıp eğitimini tamamlayamamıştır. Kendini matematik ve fizik alanında yetiştirmeyi başarmış bir isimdir.

Yer çekimi kuralı karşısında tüm maddelerin aynı hızda düştüklerini keşfeden ve sonrasında serbest düşme kanununu oluşturan Galileo, hidrostatik terazinin de kaşifidir. Tüm gelişmelere 1604 yılında imza atan Galileo, deneyimlerini her zaman bilimsel veriler ışığında ortaya koymuş bir isimdir.

1589 yılında eğitim aldığı Pisa Üniversitesi’nde öğrenci yetiştirmeye başlamıştır. Bu sırada Hollanda Dürbünü olarak nitelendirilen icadını yapmıştır. Bu dürbün sayesinde gök cisimlerini 32 kat büyüterek, Güneş ve Ay’daki birçok ufak ayrıntıları inceleme şansı elde etmiştir.

Galileo Galilei Kimdir

Fizikçi ve astronom kimliğinin yanı sıra, filozof kimliği ile de bilinen Galileo, çalışmalarını yürüttüğü bilim dallarındaki keşifleri ve geride bıraktığı birçok eseri ile tarihin önemli isimleri arasındadır. Gezegenlerin yapılarını ve uydularını yakından inceleyen Galileo, Venüs ve Satürn gibi gezegenler hakkında önemli bilgiler elde etmiştir. Yaptığı çalışmalar sonrasında Kopernik Sistemi‘ne olan ilgisini açıklasa da, bu konudaki benimseyişini çok sonraları kabullenmiştir. Bilimsel fizik denince akla ilk gelen isimlerden biridir. Bu özelliği ile fizik alanındaki birçok çalışmasını matematiksel verilere dayandırarak açıklama yolunu benimsemiştir.

Galileo Galilei’nin Hayatı

Bilime olan merakı ve bilimsel düşüncelerde özgür olunması gerektiğini savunan Galileo 1637 yılında Ay’ın özelliklerini yakından incelemiştir. Pek çok bilim dalı alanındaki çalışmalarını aynı anda yürütmeyi tercih eden bilim adamı, astronom sonrasında tekrardan mekanik alanındaki çalışmalarına yönelmiş, sarkaç hareketleri ve eğik düzlem hareketleri alanındaki çalışmaları için yeni yasalar ortaya çıkarmıştır. Maddenin hallerini incelediği sırada termoskopun da icadını gerçekleştirmiştir. Galileo’nun icatlarda adı geçen diğer bir alan ise teleskoptur. 1608 yılında icat edilen ilkel yapıdaki teleskopu geliştirmiş ve 1609 yılında astronomi alanında kullanılan ilk teleskopun icadını sağlamıştır. 1636 yılında önemli çalışmalarını bir kitapta toplayarak, Yeni Bilim Üstüne Konuşmalar adlı kitabı ders kitabı olarak okutulmaya başlanmıştır. Ölmeden önceki son yıllarını kör olarak devam ettirmek zorunda kalan Galileo’nun yasaklanmış eserleri de bulunmaktadır.
 
1564 yılında gözlerini Pisa’da açmış olan Galileo’nun yaşamı büyük bir süre geçim sıkıntıları ile geçmiştir. Ancak bu durumu bilimde ilerleme adına engel olarak görmemiş ve çalışmalarını azimle yürüterek önemli başarılara imza atmıştır. 1610 yıllarında Floransa’da bulunduğu dönemde yüksek gelir elde etmeye başlamıştır. Bu dönemde halen Kopernik Sistemi’ne olan bağlılığını yitirmemiş ve İncil ile arasındaki tezatlıklar nedeniyle kiliseden tepki almıştır. 1642 yılında yaptığı bazı çalışmalar sonucunda hapse atılan bilim adamı, görme duyusunu kaybetmiş bir şekilde aynı yılın, 8 Ocak günü yaşamını hapishanede yitirmiştir.

Galileo Galilei’nin Eserleri

Hayatı boyunca kendini bilimin birçok dalına adamış isimlerden biri olan Galileo Galilei‘nin günümüze kadar ulaşmış olan pek çok faydalı eseri bulunmaktadır. Çalışmalarının yazılı kaynaklarda süregelmesi için pek çok esere imza atmayı yaşamı boyunca ihmal etmemiş ve bu konudaki çalışmalarını özenle yürütmüştür. Önemli eserleri arasında 1586 yılına ait olan Küçük Terazi eseri, 1590 yılında Hareket Üstüne, 1600 yılında Mekanik, 1610 yılında Yıldızların Habercisi, 1632 yılında Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar ve 1638 yılında Hareket Kanunları ve Mekanik ünlü bilim adamının en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Yakın tarih olan 1890 ve 1910 yılları arasında Galileo Galilei Eserleri adlı çalışma altında pek çok çalışması bir araya toplanmıştır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri