Galaksi, gök ada ya da diğer gök cisimlerinin kütle çekim kuvveti ile bir arada durmasıyla oluşur. Galaksilerde yıldız sistemleri, gezegenler, uydular, asteoritler bulunmaktadır. Galaksiler, kütle çekim etkisiyle bir arada duran gök adalardan meydana gelmektedir. Galaksiler çok büyük gök adalarını oluşturmaktadır.
Galaksilere örnek olarak Andromedak, Samanyolu gibi galaksilerdir. Samanyolu Galaksisi, Güneş Sistemi’nin bulunduğu galaksi olarak bilinmektedir. Güneş Sistemi içinde de dünyamız bulunmaktadır. Dünya, üzerinde hayat olan tek gezegen olduğundan Samanyolu Galaksisi insanların yaşadığı bir galaksi olarak uzay tarihine geçmiştir. Uzay araştırmaları da bu galaksi düzleminde gerçekleşmekte ve ona göre çıkarımlar yapılmaya devam etmektedir.
Milyonlarca yıldız, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş sistemlere gök ada (galaksi) adı verilir. Hubble teleskobu ile yapılan gözlemler sonucu uzayda farklı yapıda galaksiler keşfedilmiştir. Bunlar; sarmal, eliptik ve düzensiz galaksiler olarak sınıflandırılmıştır.
Sarmal galaksilerin merkezinden çevreye doğru dağılan sarmal kollar bulunmaktadır. Bu kolların merkezden uzak olan kısmında az sayıda ve sönük yıldızlar bulunur. Merkeze doğru gidildikçe yıldız sayısı ve yoğunluğu artmaktadır. Bu nedenle sarmal galaksilerin merkezi parlak ve yoğun bir disk şeklinde görülür.
Eliptik galaksilerin sarmal kolları, gazları, tozları ve yıldızları yoktur. Bu galaksilerin yoğunlukları sarmallardaki gibi merkeze doğru gidildikçe artar.
Düzensiz galaksiler, belli bir biçime sahip değildir. Bu galaksilerin başlangıçta belli bir şeklinin olduğu, sonradan düzensiz hâle geldikleri düşünülmektedir.