Fransız İhtilali veya Fransız Devrimi Fransa'da 1789'da başlayan ve 1799'da sona eren sosyal ve politik gelişmeler sürecine verilen isimdir. Fransız İhtilali kısmen Napolyon ile devam ettirilen bir süreçtir. Fransız İhtilali sonucu sonucu Fransa İmparatorluğu devrilmiş ve yerine Fransa Cumhuriyeti kurulmuştur. Fransız İhtilali süresince şiddetli politik tartışmalar yaşanmış ve süreç Napolyon diktatörlüğü ile beraber doruk noktasına ulaşmıştır. Napolyon, Fransız İhtilali ile birlikte ortaya çıkan prensipleri Batı Avrupa ve ötesine taşımıştır. Liberal ve radikal fikirlerden etkilenen Fransız İhtilali, Çağdaş Tarih'in rotasını da değiştirmiştir.
Fransız İhtilali, 1787'den başlayarak tüm Fransa'ya yayılan, ilk zirve noktasına 1789'da ulaşan ve 1799'a kadar süren bir harekettir. Fransa’da halkın, kralın baskısına karşı aydınların öncülüğünde isyan etmesi olarak tanımlanan bu hareket sonucunda halk Fransa'da "ancien regime" adı verilen eski yönetime son vermiş ve Avrupa ve dünya tarihinde yeni bir dönem başlamıştır. Fransız İhtilali ile birlikte insan hakları, demokrasi, milliyetçilik, işçi hakları, liberalizm, adalet ve eşitlik gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.
Fransız İhtlili'nin birçok sosyal, ekonomik ve siyasi sonucu vardır, ancak en önemli birkaç tanesi şunlar;
- İnsan Hakları, Eşitlik, Adalet, Milliyetçilik, Özgürlük, Laiklik, Demokrasi, gibi kavramlar sosyal yaşamda kullanılmaya başlandı.
- Milliyetçilik akımının ortaya çıkmasıyla birlikte, imparatorlukların ve monarşik yönetimlerin yıkılmasına, bunların yerine ulus devletlerin kurulmasına neden oldu.
- Fransa’da krallık rejimi yıkıldı, Cumhuriyet rejimi kuruldu.
- Yeniçağ bitti ve Yakınçağ başladı.