Canlıların yapısını oluşturan hücreler, dokular ve enzimler fotosentez sonucu üretilen organik moleküllerden oluşturulur. Fotosentezle üretilen organik besinler, canlıların besin kaynağıdır. Canlılar, bu besin maddelerini solunum olayı ile parçalayarak yaşamı için gerekli enerjiyi kazanır. Böylece fotosentez ile doğadaki enerji dönüşümü sağlanır.
Fotosentez, ışık enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürerek ilk basamaktaki organik madde üretimini sağlayan mekanizmadır. Bitkiler besin zincirinin ilk halkasını oluşturduğundan, diğer tüm canlıların var olabilmesi ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli enerji fotosentez olayı sırasında elde edilir.
Fotosentetik canlılar, CO2‘i kullanarak (özümleyerek) kendisi ve diğer canlılar için gerekli besin ile O2‘i üretir. O2‘li solunum yapan canlılar da enerjiyi üretmek için bu besin ve O2‘i kullanarak atmosfere CO2 verir. Böylece CO2 ve O2 döngüsü gerçekleştirilmiş olur.
Bitkilerin küçük bir tohumdan zamanla nasıl büyük bir bitki hâline geldiği, kütlece nasıl büyüdüğü bilim insanları tarafından merak edilmiş ve günümüze kadar araştırma konusu olmuştur.