Fizik bilimi; kimya, biyoloji, tıp, gibi birçok bilim dalı ile ilişkilidir. Fizik bilim dalı ile uğraşan fizikçiler, araştırmalarını yaparken başlıca 3 metottan; gözlem, deney ve ölçümden faydalanırlar.
Fizik ve Kimya
Kimya; maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözümleme, birleşim ve üretim yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır. Maddeyi oluşturan taneciklerin yapılarını ve bu taneciklerin birbirleri ile olan ilişkilerini, taneciklerin birbirine uyguladığı kuvvetin oluşumu gibi konularda fizik ve kimya ortak çalışmaktadır. Maddenin oluşum sürecini fizik yasaları ile açıklarız.
Fizik ve Biyoloji
Biyoloji canlı bilimi demektir. Canlıların fiziksel yapılarını incelerken fizik bilgisinden yararlanmaktayız. Fizik bilimi, kuşların kanat yapılarını inceleyerek uçan araçların geliştirilmesini, balıkların yüzgeç yapılarını inceleyerek ise deniz taşıtlarının geliştirilmesini sağlamıştır.
Fizik ve Teknoloji
Teknoloji, günümüzün vazgeçilmez araç ve gereçlerini geliştiren, keşfeden bir alandır. Teknolojik araç gereçlerin hepsinde fizik bilgisi kullanılmaktadır. Cep telefonlarında, bilgisayarlarda, taşıtlarda, savunma sanayisi malzemelerinde, tıbbî araç gereçlerde, bilimsel araştırma amacıyla kullanılan araçlara kadar her alanda fizik bilgisi kullanılmaktadır.
Fizik ve Mühendislik
Mühendislik, temel bilimler ile teknoloji arasında bağ kurma amaçlı olarak teorik bilgilerin yapılandırılarak pratik hayata ve insanların kullanımına sunma faaliyetlerinin bütünü biçiminde tanımlanabilir.
Fizik ve Sanat
Sanat bir duygu, tasarı, güzellik vb.nin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan özgün ürünlerin tamamıdır. Bir çok sanat dalı, fizik bilgisi içeren malzeme ve araç gereçlerle icra edilmektedir. Müzik aletleri, tiyatro ve sahne tasarımları fiziğin ses bilgisi alanındaki araştırmaları ile geliştirilmektedir.
Fizik ve Spor
Fizik bilgisi, spor alanında da kullanılmaktadır. Sporcuların kullandığı araç gereçler, fizik biliminden yararlanarak tasarlanır. Mesela bir yüzücünün kıyafetleri tasarlanırken su direncini en az seviyede tutacak kumaşlardan tasarlanmalı, benzer şekilde bir futbolcu veya basketbolcunun ayakkabıları bastığı zeminde rahat hareket etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Fizik ve Matematik
Fizik bilimi, çoğu zaman bulgularını matematiksel modellerle ortay koyar. Bu, aynı zamanda keşfedilen bilginin günlük yaşama uyarlanabilmesini sağlar. Mesela bir aracın, belirli bir süratle belirli bir süre hareket etmesi durumunda ne kadar yol alacağını sürat ile ilgili matematiksel modeli kullanarak bulabiliriz.
Fizik ve Felsefe
Felsefe düşünme biçimidir. Düşüncelerimiz ve fikirlerimiz ile birlikte dünyayı algılar ve yaşarız. Fizik, bizim düşünce biçimimizi de etkileyebilmektedir. Mesela evrenin başlangıcı ve sonu ile ilgili fizik alanında yapılan araştırmalar sonucunda dünya görüşümüz etkilenmekte hatta değişmektedir.