Fitre nedir, ne zaman ödenir, kimlere verilir

Fitre, İslamda, varlıklı olanların ramazan ayı içinde yoksullara vermesi dince buyrulan miktarı belirli sadaka. Fitre ile ilgili merak edilen soruların cevapları haberimizde..

Fitre nedir?

Gücü yeten Müslümanların Ramazan ayının sonunda aile fertlerinin hepsi için ödemekle yükümlü olduğu sadakaya, sadaka-i fıtır denir. Halk arasında buna “fitre” denmektedir.

Ne zaman ödenmelidir?

Fitre Ramazan Bayramı’nın birinci günü vacip olmakla birlikte, bundan daha önce de ödenebilir.

Hükmü nedir?

Fitre vermek vaciptir. Dolayısıyla imkânı olduğu hâlde fitresini vermeyen bir Müslüman günaha girmiş olur ve Allah affetmediği takdirde ahirette bunun cezasını görür. Diğer üç mezhep fıtır sadakasının farz olduğunu söylemişlerdir.

Kimlere verilir?

Fıtır sadakasının verileceği yerlerle zekâtın verildiği yerler aynıdır. Bundan dolayı zekât verilmesi caiz olmayan yerlere fitre de verilemez. Buna göre zenginlere, usûl (anne, baba, dedeler, nineler) ve furû (erkek ve kız çocuklar ve torunlar) ile hanıma fitre verilemez.

İftar olarak verilebilir mi?

“Fitrenin hükmü, onu gereken yere ödemekten ibarettir. Fitrenin ödenme yeri zekâtın sarf yerlerinden biri olan Müslüman fakirlerdir. Fitrede zekât gibi temlik olunur. Yani, bizzat şahsın eline verilir, mülkiyetine geçirilir. Dolayısıyla yemek bağışlama ile fitre ödenmiş olmaz.” (Ni’met-i İslam) Görüldüğü üzere fitrenin fakire yemek olarak verilmesi mahzurludur. Fitrede fakirin ihtiyacı gözetilir. Fakir için en iyi olan ne ise fitreyi ona göre vermek gerekir. Fitre ya bizzat gıda olarak ya da onun bedeline karşılık para olarak verilir.

Fitre vermek için akıl ve bûluğ şartı aranır mı?

Fitre için akıl ve buluğ şartı aranmaz. Buna göre zengin olan çocuk ve delinin mallarından onların velisi fitrelerini verir. Eğer veli, zengin çocuğun fitresini ödemezse, çocuk ergenlik çağına girdikten sonra geçmiş yılların fitresini ödemelidir.

Niyet gerekli midir?

Fitre de malî bir ibadet olması yönüyle zekât gibi ancak niyetle ifa edilir. Bundan dolayı fitre verecek kimsenin buna niyet ederek fitresini vermesi gerekir.

Bayram namazından sonraya bırakılır mı?

Fitrenin bayramın birinci gününden sonraya bırakılması uygun değildir. Bununla birlikte bayramdan sonraya kalması durumunda fitre mükellefiyeti devam eder ve ilk fırsatta ödenmesi gerekir. Şafiî mezhebine göre, fitreyi bayram gününden sonraya özürsüz olarak geciktirmek haramdır.

2018 FİTRE MİKTARI KAÇ TL?
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre'yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı. Buna göre 2018 yılı Fitre tutarı 19 TL olarak belirlendi.
 
Belirlenen bu miktarın, "asgari miktar" olduğu, fıtır sadakasında verilecek miktar konusunda bir üst sınır bulunmadığı ifade edildi.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Ramazan Haberleri