Fındıkların sıcaklık uygulanmadan sıkılmasıyla elde edilir. Rafine fındık yağları ise kavrulmuş fındıkların sıkılıp rafine edilmesiyle elde edilir. Fındık yağının donma sıcaklığı aralığı -12 ile -15ºC arasındadır. Fındık yaklaşık %61 yağ içerir (Resim 4.2.21). Bunun yanında potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller ile glutamik asit, arginin, aspartik asit gibi amino asitler ve yağ asitleri içerir.
Ayrıca yüksek miktarda E vitamini içerir. E vitamininden başka K, A, D vitaminlerini de içerebilir. Kötü kolestrolü düşürücü etkisi vardır. Yemeklik yağ olarak kullanımı dışında cilt kremlerinde de kullanımı vardır.
ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ (100 g'da)
Enerji 900 kcal / 3700 kj
Yağ 100 g
Tekli Doymamış Yağ Asitleri 77 g
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri 15 g
Doymuş Yağ Asitleri 8 g
Kolesterol 0 mg
Karbonhidrat 0 g
Lif 0 g
Protein 0 g
Tuz / Sodyum 0 g
Tokoferol (E vitamini) 34 mg
Fındık yağı faydaları nelerdir
- Fındık yağının cilde faydaları oldukça çoktur. Yumuşatıcı özellikleriyle cildin esnekliğini korumasına yardımcı olur.
- Yıpranmış ve kurumuş ciltler için oldukça faydalıdır. Nemlendirici etkisi sayesinde, kurumuş ciltlerin yeniden eski sağlığına kavuşmasında oldukça olumlu etkileri bulunduğu düşünülmektedir.
- Kalsiyum açısından zengin olan fındık yağı kas ve iskelet sisteminin sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Fındık yağı, kemik yapısında önemli bir yeri olan kalsiyumun yeterli şekilde alınmasını kolaylaştırır.
- İçerdiği yoğun E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan olarak kullanılabilir.
- Fındık yağı cilt tarafından kolayca emilir. Lavanta yağı ile birlikte masaj yapılarak cilde uygulanabilmektedir. Cildin yağ oranını düzenlerken, sıkıştırıcı etkisiyle de öne çıkar.
- Fındık yağı saça faydaları ile oldukça popüler olan bir yağ çeşididir. Nemlendirici etkisi olan fındık yağını, saçları yıkamadan önce saç diplerine sürerek olumlu özelliklerinden ideal biçimde faydalanılabilir.
- Bağışıklık sistemi için de doğal bir güçlendirici olacak fındık yağı özellikle kış aylarında vücut direncini destekler.
- Boğazda oluşacak kaşınma ya da gıcık benzeri kuru öksürüklerde de geçici rahatlama sağlar.
- Potasyum ve magnezyum bakımından zengin olmasının yanında, oleik asit de içerir. Sahip olduğu mineraller ve oleik asit, vücut yapısı için oldukça önemlidir.
- Fındık yağı B2 ve B6 vitaminlerini bol miktarda içerir. Bu vitaminler başta sinir sistem olmak üzere vücudun birçok farklı sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasında rol sahibi olmaktadır.
Zengin bir şifa kaynağı olan fındık yağının diğer gıdalarda olduğu gibi, kronik hastalıkları bulunan kişilerde olumsuz etkilere ya da alerjilere yol açabilme ihtimali de bulunmaktadır. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için, fındık yağını tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.