Fıkıh İlminin Konuları
- İbadetler
- Namaz
- Oruç
- Hac
- Zekât
- Ukubat (cezalar)
- Suçlar Ve Cezaları
- Münakehat (Aile Hukuku)
- Evlenme Ve Boşanma
- Feraiz
- Miras Ve Vasiyet
- Muamelat (sosyal İlişkiler)
- Günlük hayatla ilgili her türlü akitler
Fıkıh ilmi, insanların Allah’a (c.c.) karşı olan vazifelerini yerine getirmelerinde büyük kolaylıklar sağlar. İnsanın dünya ve ahiret mutluluğu için kendi yararına ve zararına olan durumları bilmesini sağlar. Ayrıca fıkıh ilmi insanlar arası ilişkilerin düzenlenmesine ve toplum hayatında adaletin gerçekleşmesine katkılar sunar.
Fıkıh ve fıkıh usulü alanında öne çıkan ön önemli isimlerden biri Hanefi mezhebinin kurucusu Ebu Hanife’dir. O’nun bu konudaki görüş ve düşünceleri daha sonraları öğrencileri tarafından sistemleştirilmiştir. Günümüzde de İslam dünyasında pek çok Müslüman onun ilke ve prensiplerini kabul etmiştir. İmam Şafii ise, fıkıh usulü alanında yazılan ilk eserin sahibidir. “er-Risale” adlı bu eser günümüze de kadar gelmiş ve Türkçe tercümesi yapılmıştır. İslam hukukunun temel ilkeleri Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetinden çıkarılır. Bu iki kaynak aynı zamanda bütün İslami ilimlerin de temel kaynaklarıdır. İslam hukukunda hüküm çıkarılırken Yüce Allah’ın (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ortaya koyduğu ilkeler gözetilir.
Bu ilkelerden bazıları şunlardır: Tekliflerde kolaylık, helallerde genişlik, adaletin gözetilmesi, suçun şahsiliği, suç ve ceza arasında doğru orantı ve kamu yararının gözetilmesidir.