Alvin Toffler (Elvin Toflır), 1980'de yayımladığı “Third Wave (Üçüncü Dalga)” adlı eserinde tarım ve sanayi devrimlerinin ardından üçüncü dalgayı, bilgi toplumuna geçiş olarak ifade etmiştir. Bugün bilginin kitlesel olarak yayıldığı ve toplumların ürettiği bilgi kadar dünya üzerinde güç sahibi olduğu bir dönemdeyiz. Bilgiye hükmeden ülkelerle bilgiyi ithal eden ülkeler arasında önemli farklar mevcuttur. Bunun için bilgi üretme, tasarımlama, planlama ve yenilikçilik önem kazanmıştır. Hem ekonomik olarak güçlü hem de bilinç sahibi, aydınlanmış bir toplum olmada felsefenin büyük katkıları vardır. İdeolojiler, sosyal gerçeklikler, geleneksel değerlerin sorgulanması, bilinçli bir seçmen olunması, kültürel mirasa katkı sağlanabilmesi gibi konularda sorgulama önemlidir. Bu da düşünsel etkinliklere daha fazla yer ve zaman ayrılması ile mümkün olabilir.
Felsefenin topluma kazandırdıkları;
Evrensel olma özelliği felsefenin bütün insanlıkla ilgilenen bir bilim dalı olmasındandır. Bu da toplumun geneline ortak bir akıl oluşmasını sağlar.
Tutarlı olma özelliği felsefeyi oluşturan bilgi ve düşünce kavramlarının kendi içinde uyumlu olmasıdır. Toplumdaki fikirsel uyumu iyileştirir.
Sistemli olma özelliği sayesinde toplumun ekonomik, sosyolojik ve siyasi düzenini belli bir çerçevede sürdürülmesini sağlar.
- Farklı toplumlarla bir arada yaşayarak ortak kültürün oluşması
- Akla ve iradeye değer veren bir toplum olarak geleceğinin planlanmasını yapabilmesi
- Bilgi toplumu olarak bilimin gelişmesi
- İnsanların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir toplumun oluşması
- Demokrasi bilincinin gelişmesi.