Fazıl Hüsnü Dağlarca (26 Ağustos 1914, İstanbul - 15 Ekim 2008), Türk şair. 1914 yılında doğmuş Türk şairdir. Hasan Hüsnü Bey'in oğludur. Pek çok eseri bulunan Fazıl Hüsnü Dağlarca Türk Edebiyatı'nda önemli bir yer edinmeyi başarmıştır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Kısaca Hayatı
26 Ağustos 1914 yılında Dünya'ya gelen Fazıl Hüsnü Dağlarca İstanbul'da doğmuştur. Eğitimine farklı şehirlerde sürdürmüştür. İlkokul eğitimini Konya, Kayseri ve Kozan'da tamamlamıştır. Ortaokul eğitimini ise Mersin'de tamamlamıştır. Fazıl Hüsnü Dağlarca Lise eğitimi için Kuleli askeri lisesini bitirmiştir. Bu okuldan 1993 yılında mezun olmuştur. Babası süvari yarbayı olduğundan dolayı eğitimini askeri lisede tamamlamıştır. Şiir ile genç yaşlarda tanıştı. Pek çok ünlü dergilerde şiir yazmaya başladı. Yazmış olduğu şiirler bu dergilerde yayınlanmıştır. Bir süre askeri görevini farklı şehirlere giderek tamamladı. Piyade subay olarak askerliğini yapmıştır. Türk silahlı kuvvetlerinde yaklaşık 15 yıl hizmet yapmıştır. Daha sonra hizmetini doldurunca 1950 yılında ordudan ayrılmıştır.
Askerlikten ayrıldıktan sonra çalışma bakanlığında müfettiş olarak görev aldı. Bu esnada yazmış olduğu Asu adlı eser ile şiir ödülü de kazanmıştır. Çalışma bakanlığı görevini yaklaşık olarak 8 yıl sürdürdükten sonra 1960 yılında görevinden ayrıldı. İstanbul'a yerleşen Fazıl Hüsnü Dağlarca Aksaray'da bir kitap evi açtı. Kitap evini açtıktan sonra dergi çıkarmaya karar verdi. Türkçe adlı dergisini yayınladı ve aylık olarak bu dergiyi yayınlamaya başladı. Amerika'da milletler arası şiir forumunda ise Fazıl Hüsnü Dağlarca en iyi Türk şair seçilmiştir. Fazıl Hüsnü Dağlarca bir dönem Türk Dil Kurumu'nda da yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. Fazıl Hüsnü Dağlarca yaşamı boyunca hem yurt içi hem yurt dışı olmak üzere toplam 11 ödül kazanmıştır. Türk Edebiyatı'nın en başarılı şairleri arasında gösterilmiştir. Fazıl Hüsnü Dağlarca 15 Ekim 2008 yılında İstanbul'da 94 yaşında vefat etmiştir.
Edebi Kişiliği:
- Necip Fazıl etkisindeki ilk şiirlerinden sonra özellikle Çocuk ve Allah adlı kitabıyla kendi şiir çizgisine yönelmiştir.
- Kurallı biçimlerden kuralsızlara, anlamsız özlerden yalın anlamlara kadar birçok şiir türünü deneyen Fazıl Hüsnü devamlı bir gelişim ve değişim içerisinde olmuştur.
- Şiirleri genellikle epik-dramatik, lirik-didaktik ve toplumsal gerçekçilik özellikleri göstermektedir.
- Asonanslara, söyleyişi kuvvetlendiren tekrarlara, günlük konuşmalara, çağrışımlara “ki, ve” bağlaçlarına, ses kompozisyonlarına yer vererek şiirinde özgünlük sağlayan sanatçının kullandığı dil de sade ve temizdir.
- 1970 yılından sonra çocuk şiirleri de kaleme alan sanatçı, sanat eserinin gideceği yönü gösteren bir pusula gibi olması gerektiğini vurgulamıştır.
- Şiiri birçok araştırmacı tarafından iki dönemde ele alınmaktadır. Birinci dönemi kendine has bir şiir biçimi oluşturmaya çalıştığı, hayal gücünün ön planda olduğu “sezgi” dönemidir. İkinci dönemi ise evrensel temalara yer verdiği ve dilin sadeleştirilmesi çabalarına katıldığı “akıl” dönemidir.
- “Türkçem benim ses bayrağımdır.” diyen Fazıl Hüsnü, çok çeşitli konularda şiirlerini yazmış, özellikle Türk tarihinin destanlaşmış birçok olayını şiirlerine taşımıştır. Toplumcu gerçekçi ve felsefi lirik şiirlerinin yanında özellikle yazdığı destanlarla ölmezliğe ulaşmıştır. Üç Şehitler Destanı eserlerinin en tanınmış olanıdır.
- Yerli ya da yabancı hiçbir akıma bağlanmadan uzun yıllar kendine özgü bir şiir anlayışıyla eserler vermiştir.
- Sadece ilk şiir kitabı Havaya Çizilen Dünya’da hece ölçüsünü kullanmış, daha sonraları şiirlerini serbest ölçüyle kaleme almıştır.
- Çok yazan bir sanatçıdır. Yetmiş yıldan fazla edebiyatın içinde olan şair, 134 şiir kitabı çıkarmış; özdeyiş niteliğinde nesir örnekleri de kaleme almıştır.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Eserleri (Kitapları)
- Çocuk ve Allah
- Genç
- Çocuk ve Allah: Şiirler
- Asü ( Ödül kazanan eserlerindendir. )
- Haydi
- Seçme Şiirler
- Yaramaz Sözcükler
- Dildeki Bilgisayar
- Batı Acısı
- Taş Devri
- Kuş Ayak
- Bütün Şiirleri
- Bağımsızlık Savaşı
- Yeryüzü Çocukları
- Oyun Okulu
- Dağ Uykusu
- İçimdeki Şiir Hayvanı
- Dört Kanatlı Kuş
- Arkaüstü uçsuz bucak yaşama
- Defense Against The Night
- The Bird and I
- Güneşi Doğduran
- Yasamalarda
- Su Yıkamak
- İçeri Sait Faik
- Uç Şehitler Destanı
- Beacon
- Arkası Siz
- Dün Geceki
- Orda Karanlık Olurum ( Yazmış olduğu son eserdir. )
- Gazi Mustafa Kemal Atatürk Eylemde 10 Kasımda
- Aylam
- Çanakkale Destanı
- Yapıtlarımla Konuşmalar
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Sözleri
- " Haydi miskin vücudum, gidelim. "
- " 'Susmak isterim, susmak istersiniz, bütün geceye karşı. ''
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Şiirleri
- Ağır Hasta
- Mustafa Kemal'in Kağnısı
- Beklesem
- Akdeniz Şiirleri
- Deli Kuşun Öttüğü
- Korku
- Yalnızlığım
- Çakırın Destanından
- Çanakkale'de Ölüm