a. Ölçeklerine Göre Haritalar
Haritalar hazırlanırken çizilecek alanın yüz ölçümü büyüklüğü ve çizim yapılacağı kâğıdın büyüklüğünü belirler. Buna göre haritalar 3'e ayrılır:
1. Büyük Ölçekli Haritalar: Küçülme oranın az olduğu ölçek paydasının küçük olduğu, dar alanların çizildiği, hatanın az, detayın çok olduğu ve izohips aralığının (1 m, 5 m) küçük olduğu ölçeklerdir. Ölçeği olmayan kabataslak çizilere kroki, ölçeği 1/20 ile 1/ 20000 arasındaki en detaylı çizimlere plan, ölçeği 1/ 200000’ e kadar olan çizimlere büyük ölçekli haritalar denir. Köy, kasaba ve il gibi dar alanların çiziminde kullanılır
2. Orta Ölçekli Haritalar: 1/ 200000 ile 1/ 500000 arasındaki küçültme oranına sahip il ve ülke gibi daha geniş alanların çiziminde kullanılan detayların azaldığı hatanın artmaya başladığı haritalardır.
3. Küçük Ölçekli Haritalar: Ölçeği 1/ 500.000’den daha küçük ölçekli haritalardır. (1/600.000, 1/1.000.000 vb.) Hataların en fazla olduğu, detayların çok azaldığı, ülke, kıta ve dünya gibi en geniş alanların çiziminde kullanılır.
Büyük Ölçekli Haritalar (1/1000)
- Paydasındaki sayı küçüktür.
- Ayrıntıyı daha iyi gösterir.
- Dar alanları gösterir.
- Bozulma oranı azdır.
- Daha az küçültme yapılmıştır.
- İzohipsler arası yükselti farkı azdır.
- Birim alanda kapladığı yer fazladır
- Paydasındaki sayı büyüktür.
- Ayrıntıyı daha az gösterir.
- Geniş alanları gösterir.
- Bozulma oranı fazladır.
- Küçültme oranı fazladır.
- İzohipsler arası yükselti farkı çoktur.
- Birim alanda kapladığı yer azdır
b. Konularına Göre Haritalar
c. Özel Haritalar
Bir konunun uzmanı tarafından hazırlanan ve o konu ile ilgilenen kişilerin kullanabileceği nitelikteki özel çizimlerdir. Jeoloji haritaları, toprak haritaları, bitki haritaları, iklim ve rüzgâr haritaları gibi kullanım alanları daha dar haritalar örnek olarak gösterilebilinir.