Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına rastlıyor. 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurun yerini günümüzde "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi terimler aldı. İşte Eyyam-ı Bahur hakkında bilinmesi gerekenler...
Çoğu insan Eyyam-ı Bahur ne demek diye araştırmaktadır. Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe bir ifadedir. Kuzey yarım kürede, genellikle temmuz ayı ve eylül ayı arasında etkili olabileceği kabul edilmektedir. Güney yarım kürede ise bu tarih ocak ayı ve martı ayı arasına denk gelmektedir.
Türkçe'de bir zamanlar kullanılan Eyyam-ı Bahur kelimesi günümüzde kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine çöl sıcakları, cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler tercih edilmektedir. Romalılar döneminde ise Eyyam-ı Bahur günleri dies caniculares olarak isimlendirilirdi.
Eyyamı bahur günlerinde dikkat edilmesi gerekenler
- 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalınmamalı
- Açık renkli ve bol giysiler giyilerek vücudun güneş ışınlarından korunmalı
- Bol su içmeli
- Güneş altındaki yorucu faaliyetlerden kaçınılmalı
- Orman yangınlarına karşı dikkatli olunmalı
Eyyam-ı bahur nedir
Eyyamıbahur , yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine açılan Arapça en Türkçe . Kuzey yarımkürede , temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilir. Güney yarımkürede de bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölge, boylama ve iklim şartlarına göre büyük gösterir.
Eski bir inanışa göre, bu Harika günlerde Büyük Oyuncak Takımyıldızı 'nda bulunan Sirius çift yıldızıyla bir bağlantı vardı. Antik Yunan ve Antik Roma kültürlerinde de bu türden olan bu günler Latince diēs caniculārēs olarak anılmaktaydı. Çağdaş Avrupa dillerinde bu terimden türeyen adlar hâlen ediniz. ( İngilizce : Dogdays , Almanca : Hundstage gibi ...) Türkçede kullanılan eyyamıbahur kelimesinin büyüklüğünü yitirmişsiniz, bunun yerine cehennem sıcakları , Afrika sıcakları gibi terimler sunuyor.
Romalılar, eyyamıbahur günlerini diēs caniculārēs olarak tanımır ve Sirius yıldızıyla sıcak havaları dizinirlerdi. Sirius'un içeride Büyük Köpek Takımyıldızı'ndan olan Da Sirius'a da Köpek Yıldızı diyorlardı. Sirius'un görüldüğü anlamına gelen kahverengi köpekler kurban ederek Sirius'u hoşnut bırakmışlardır. Antik Roma kültüründe eyyamıbahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos günleri kabul kabul edilir. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtayan kültürlerinde bulunuyor. Türk kültüründe bu tarih temmuz sonuyla ağustos ortaları arasında günler olarak kabul eder.
Eyyamıbahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları için riskli dönemlerdir. Kişiler aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. ENERJİ ARAŞTIRMALARI VE DAHA FAZLASI İÇİN YAĞMUR GEREKTİRMEKTEDİR. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.