Evsel atıkların hangileri geri dönüştürülebilir

Evsel atıkların hangileri geri dönüştürülebilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Geri dönüşüm, katı atıklar içinde değerlendirilebilir olanların çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir bir ham maddeye dönüştürülüp üretime dâhil edilmesi sürecidir. Evlerde oluşan katı evsel atıkların değerlendirilebilir olanları geri dönüştürülebilir. Bu sürecin ilk aşaması, atığın oluştuğu kaynakta cinslerine göre ayrılarak toplanmasıdır. Geri dönüştürülebilen evsel atıklar şunlardır:

Cam ambalajlar: Cam, defalarca geri dönüşüme uğrayabilen değerli bir maddedir. Evlerde atık durumuna gelmiş depozitosuz cam şişeler ve kavanozlar belediyelerin hazırladığı cam toplama kutularına atılmalıdır. Seramik ya da porselen biblolar, fincanlar vb. eşyalar cam gibi geri dönüştürülemez. Bu tür eşyaların az hasar görmüş olanları hemen çöpe atılmadan yeniden kullanılabilir. Örneğin seramik bir fincan, kaktüs saksısı olarak iş görebilir.

Atık kâğıt ve kartonlar: Eski gazeteler ve dergiler, her iki yüzü kullanılmış kâğıtlar, kese kâğıtları, kartonlar ve diğer kâğıtlar geri dönüştürülerek yeniden kâğıt elde edilebilir. Bu nedenle biriktirilen kâğıt ve kartonlara yiyecek artıkları bulaşmamasına ve bunların yağlanmamasına dikkat edilmelidir. Atık kâğıt ve kartonları kâğıt kumbaralarına atabilirsiniz.

Metaller: Alüminyum içecek kutuları, alüminyum folyo, konserve kutuları; çaydanlık, tencere, çatal ve bıçak gibi mutfak gereçleri; sıvı yağ tenekeleri geri dönüştürülebilir. Atık ambalaj kumbaralarına bıraktığınız bu tür atıklar da geri dönüşüm sonucu yeniden metal ambalaj ya da eşya üretiminde kullanılır.

Plastikler: Plastikten yapılmış evsel atıklar tekrar plastiğe dönüştürülebilir. Plastik ambalajlar, oyuncaklar, mutfak gereçleri, diğer çeşitli eşyalar ve daha birçok plastik atık çöpe atılmamalıdır. Geri dönüşüme gönderilmek üzere ayrıştırılmalı ve atık kumbaralarına bırakılmalıdır.

Kompozit (bütünleşik) ambalaj atıkları: Kompozit ambalajlar kâğıt, karton, plastik, alüminyum gibi farklı malzemelerden en az ikisinin katmanlar hâlinde bütünleştirilmesiyle elde edilir. Kompozit bir ambalaj olan meyve suyu kutusunun içini inceleyecek olursanız içinin dışından farklı olduğunu görebilirsiniz. Karton süt kutuları, sıcak içecekler için kullanılan bardaklar, hazır çorba ve tatlı ambalajları, kahve, çay, çikolata ambalajları da kompozit ambalajlara örnektir. Bu evsel atıklar da işlemlerden geçirilir, ham madde olarak kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri