Önce yalanlanan, sonrada kapatma yok dönüştürme var denilerek kabul edilen MEB'in yasa taslağında sadece dershaneler değil, Etüd merkezleri de kapatılıyor.
ETÜD MERKEZLERİ NEDEN ÖNEMLİ?
Vakıf ve Sivil Toplum Kuruluşlarına bağlı ücretsiz eğitim veren Etüd merkezleri hem Doğu'da hem de Batı'da çok önemli bir işlev görüyor.
Doğu'da çocukların ve gençlerin teröre kaymasını engellerken Batı ise çalışan veliler mesaileri bitene kadar çocuklarına ETÜD Merkezlerinde ücretsiz eğitim takviyesi sağlayabiliyorlar.
Bu hem çalışan anne ve babalar için hem de onların çocukları için müthiş bir kolaylık.
Ancak MEB Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığında hazırlanan yasa taslağında dershanelerle birlikte Etüd Merkezleri de kapatılıyor.
PKK ETÜD MERKEZLERİNDEN ÇOK RAHATSIZDI?
PKK'nın dershanaler ve ETÜD merkezlerinden ne kadar rahatsız olduğu ve hatta oralara molotof bombalı saldırılar düzenlediği bilindiği halde Etüd merkezlerinin kapatılması ile Milli Eğitim hem anne babalar için hem de oraya giden çocukları için bunda nasıl bir fayda sağlamayı öngörüyor?
Batıda ise Karı-koca çalışmak zorunda olan aileler çocuklarına Etüd Merkezlerine göndererek hem akıllara onlarda kalmıyor hem de çocuklarına ücretsiz eğitim takviyesi yapabiliyorlardı. Şimdi o aileler ne yapacak?
Hazırlanan yasa taslağında sadece dershaneleri kapatmakla yetinmeyen Bakanlığın binbir güçlükle Anadolu’nun en ücra köşelerinde açılan ve fakir öğrencilere ücretsiz eğitim veren etüt salonlarına da yasaklama getirmesi bir başka tepki çeken girişim olarak masada duruyor.
Çünkü etüt salonları Doğu’da öğrencilerin terör örgütüne kaymasını engelliyor. Batıda ise çalışan velilerin mesaileri bitene kadar çocuklarına ücretsiz eğitim takviyesi sağlıyor.
NERDE KALDI SERBEST PİYASA, HANİ NERDE LİBERAL EKONOMİ
Öte yandan hükümetin en çok övündüğü icraatlardan birisi özelleştirmeydi. İlgililer her fırsatta 10 yılda şu kadar özelleştirme yaptık, devleti küçültüyoruz diyorlar.
Türkiye’de liberalizasyon politikaları uygulanırken, anayasal teminat altındaki özel teşebbüs hürriyetine yasaklama getirilmesinin mantıklı bir cevabı var mı?
Türkiye’nin hava, demiryolu ve telekomünikasyona kadar birçok kritik alanda özelleştirme yaparken, eğitimde özel teşebbüsler tarafından kurulan tamamlayıcı eğitim kurumlarını kapatma girişimi ise bu tabloyla taban tabana zıt bir görüntü oluşturuyor. Türk Hava Yolları gibi havacılıkta Türkiye’nin yüz akı kuruluşların olduğu sektör bile özel uçuşlara açılırken yasaklama girişimi serbest piyasa ekonomisi ve ileri demokrasi talepleriyle uyuşmuyor.
Bu gerçekler “Özel dershanelere karşı düşmanca tavır niye” sorusunu akıllara getiriyor