Ödev cevabı kısaca,
Etkin vatandaş olmak, sorumluluklarının ve haklarının farkında olarak üzerine düşeni yapan vatandaş demektir. Etkin vatandaş olmak, haklarının farkında olmak ve sorumluluklarını yerine getirmek açısından önemlidir.
- Yaşadığımız toplumda sorumluluklarımızı bilmek, yapmak
- Toplum ve milletimize katkılar sağlamak
- Demokratik bir ortamda yaşayabilmek
- Katılım ve düşünce haklarımızı kullanabilmek
- Milletimizin geleceği hakkında karar verebilmek
- Haksızlıkları önlemek
- Toplum içinde yaşamın gerekleri saygı, birlik beraberlik vb. duyguları bilmek
- Özgürlüklerimizi yaşamak ancak etkin bir vatandaş olarak sağlanabilir.
Soru : Etkin bir vatandaş olmak niçin önemlidir, Sosyal Bilgiler dersinin bu konudaki katkıları nelerdir, Düşüncelerinizi yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Haklarını aramak için dilekçe yazan bir vatandaş etkin bir vatandaştır. Etkin vatandaş toplumsal sorunlar karşısında her zaman duyarlı olmalıdır. Hakkını arayan vatandaş etkin vatandaş olur. Haklarımızı başkalarının haklarını kısıtlamayacak şekilde kullanan vatandaş olmak. Etkin vatandaşların yaşadıkları milletin birer üyesi olarak yakın çevreleri ile sınırlı kalmayıp ülke ve dünya ile ilgili konularda bir dizi davranış ve tutum geliştirmeleri beklenmektedir.
Etkin, sorumlu ve insan haklarını bilen bir vatandaş olmayı, Vatanını ve milletini seven onun için çalışan vatandaş olmayı, Haklarını ve sorumluluklarını bilen, koruyan ve diğer insanların da aynı haklara sahip olduğunu bilen vatandaş olmayı, Türk tarihini ve kültürünü bilen, seven vatandaş olmayı, atatürk ilke ve inkılaplarını bilen ve korumaya istekli vatandaş olmayı, Yaşadığımız çevreyi, ülkemizi ve dünyayı tanımayı, Kendi ilgi, istek ve yeteneklerimizin farkına varmayı, Ülkemiz ve dünya ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmayı vb. öğreniriz
Soru : Sosyal Bilgiler dersinin Türkiye Cumhuriyeti’nin etkin bir vatandaşı olarak gelişimimize katkıları nelerdir?
Cevap : Toplumdaki, rolünü, hak ve sorumluluklarını bilip, bu sorumlulukların gereklerini yerine getiren vatandaş demektir.
Rolleri, hak ve sorumlulukları bize öğreten, sosyal bilgilerdir ki, etkin vatandaş olabilmemizde katkısı bu kadar büyüktür. Toplum içindeki insanlar, görevlerine, haklarına ve ödevlerine göre davranış göstermezlerse, o toplumda kargaşa ve kaos hakim olur.
İnsanlar özgürlüklerinin sınırını ve haklarını bilmez ise savunmalarını gerçekleştiremez, o toplumda da adalet sağlanamaz. Toplumda, adalet, güvenlik, sosyal barışın sağlanabilmesi için, sosyal bilgilerin bize verdikleri iyi bilinmeli ve öğrenilmelidir.