Etil alkol nasıl üretiliyor

Etil alkol renksiz, yanıcı ve bitkisel kimyasal bir bileşiktir. Diğer adı etanol olan etil alkolün kimyasal gösterimi ” “C2H5OH” veya “C2H6O” olarak gösterilir. gibi bitkilerin alkol fermantasyonu ile elde edilmektedir.

Etil alkol nasıl üretiliyor

Melastan etil alkol üretiminin üç aşamadan oluşuyor. “Birinci aşama mayaların çoğaltılmasıdır. Melasta bulunan şekeri parçalamak için alkol mayaları kullanılmaktadır. Yani birinci aşamamız alkol mayalarının çoğaltılmasıdır. Alkol mayaları çoğaltıldıktan sonra ikinci aşama, melasta bulunan şekerin mayalar tarafından fermantasyonudur. Fermantasyon sonucu kazanlarda yüzde 5 ila yüzde 8 arasında alkol oluşmaktadır. Oluşan alkol, üçüncü aşamada distilasyon dairesine gitmektedir. Distilasyonda değişik kolonlardan geçtikten sonra bu sıvı, yüzde 96’lık olarak tepeden etil alkol alınmaktadır. Saflık derecesi oldukça yüksektir. İçindeki yabancı maddelerin oranı da 0,5 ile 0,8’i geçmemelidir. Bizim ürettiğimiz alkol de bu kriterlere uymaktadır” dedi.

“etil Alkol İlaç Sanayiinden Silah Sanayiine Birçok Yerde Kullanılıyor”

Üretilen etil alkolün birçok alanda kullanılılır. “Etil alkolün birçok kullanma yeri vardır.

  • Birincisi ilaç sanayii,
  • ikincisi PVC sanayii,
  • üçüncüsü içki sanayii
  • dördüncüsü de silah sanayiidir.

Şuanda en çok kullanıldığı yer ise ilaç ve içki sanayiidir. Ama yeni yeni gelişen bir tektik de en kaliteli PVC yapımı etil alkolden oluşmaktadır.

Etil Alkol Üretimi

ETİL ALKOL, başta maya olmak üzere bazı mikroorganizmalar tarafından şekerin fermentasyonu sonucu meydana gelir. Alkol fermentasyonunu ilk kez Fransız Gay-Lussac, günümüzde de geçerli olan şu eşitlikle özetlemiştir;

C6H12O6 ----------- 2C2H5OH + 2CO2 + 28.2 kcal

Bu genel eşitliğe göre 100 g şekerden 51.1 g etil alkol meydana gelmektedir. Ancak gerçek etil alkol verimi, teorik olarak hesaplanan verimin biraz altındadır. Çünkü fermentasyon sırasında şeker yalnızca alkol ve CO2 oluşumu için kullanılmamakta, şekerin yaklaşık % 5'i mayalar tarafından yeni hücrelerin oluşumu ve diğer yan ürünlerin oluşumu için kullanılmaktadır.

Alkol fermentasyonunun Gay-Lussac'ın belirlediği genel eşitlikteki gibi basit olmadığı ve birbirini izleyen bir seri biyokimyasal olayların son ürünü olduğu, daha sonraki araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bu uzun ve karmaşık biyokimyasal olaylar sırasında açığa çıkan ürünler, fermentasyon ana ürünleri ve fermentasyon yan ürünleri olarak iki grupta toplanabilir.

*Alkol fermentasyonun ana ürünleri etil alkol ve karbondioksittir.
*Alkol fermentasyonu sırasında, fermentasyon koşullarına bağlı olarak az miktarda da olsa,
diğer bazı ürünler (gliserin, asetaldehit, yüksek alkoller, asit ,esterler, metil alkol) de oluşur ve bunlara fermentasyon yan ürünleri denir

Alkol Üretiminde Kullanılan Hammaddeler

Alkol üretiminde en önemli biyokimyasal olay, fermente olabilen şekerlerin mayalar tarafından alkole dönüştürülmesi olduğuna göre, bileşiminde alkol ve fermente olabilen şeker içeren maddelerle, fermente olabilen şekerlere dönüştürülebilen tüm maddeler, bu üretimde kullanılabilirler.

Alkol üretiminde kullanılan hammaddeler üç grupta toplanabilir:

• Alkol içeren hammaddeler,
• Fermente olabilen şeker içeren hammaddeler,
• Fermente olabilen şekerlere dönüştürülebilen karbonhidratları içeren hammaddeler.

Fermente olabilen şeker içeren hammaddeler

Bu maddelerin içerdiği şekerler başka bir ön işlemi gerektirmeksizin fermente olabilirler.
Bunlarda fermentasyondan önce uygulanan işlem, hammaddelerin parçalanması veya sıkılması ile şekerli sıvının (şıra) elde edilmesidir. Bu hammaddeler şeker, şeker pancarı veya kamışı, melas, kuru veya taze şekerli meyveler, keçi boynuzu, palmiye suyu gibi bazı bitki özsuları, yağsız süt vb.dir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri