Kronoloji, geçmişten günümüze meydana gelen olay ve olguların zamanını tespit ederek sıralar.
Coğrafya, olayın geçtiği yerin fiziki ve beşerî özelliklerini açıklar.
Jeopolitik, insanların zekâsı ve yetenekleri ile coğrafi mekânın rolünü ortak bir sistematik içinde inceleyerek tarih bilimini destekler.
Diplomasi toplumlar arası her türlü siyasal ilişkiler, savaşlar ve nedenleri antlaşma metinleri, fermanlar ve beratlar üzerinde çalışarak sonuçlarını kullanıma sunar.
Arkeoloji, toprağın ve suyun altında kalmış olan eski yaşantıların bıraktığı maddi belgeleri bulur ve özelliklerini belgeleyerek katkı verir. Kazı bilimidir.
Heraldik, resmî belgelerdeki mühür, arma ve özel işaretlerle ilgilenir verilerini tarih bilimine sunar.
Etnografya, toplumların örf, âdet, gelenek ve yaşayışlarını inceler. Antropoloji İnsan bilimi. İnsan ırkları ile ilgili çalışmalar yapar.
Paleografya, eski yazıları, alfabelerin okunmalarını sağlar.
Filoloji, dillerin tarihini, gelişimini, değişimini ve diller arası ilişkileri inceler
Epigrafi, taş, mermer, metal, ahşap gibi sert cisimler üzerine yazılan yazıları okur ve inceler. Yazıt bilimidir. Nümizmatik Sikke bilimi. Eski paralarla ilgili bilim dalıdır.
Papiroloji, kâğıtların türlerini tanıyarak belgelerin zamanını ortaya çıkarır.
Metroloji, ölçü tartı bilimi. Ölçü ve tartıların geçmişte ve günümüzdekilerle kıyaslamasını sağlar.
Ad bilimleri, onomastik yer adları, Hidronomi akarsu, göl ve su adları, Adroponomi kişi adları ile ilgilenerek tarih bilimine yardım eder.
Mitoloji, söylenen ve duyulan daha ziyade inanç içerikli anlatımları din kavramı içinde inceler.
Arkeometre, fen ve sosyal bilimlerin iş birliği yaptığı önemli bir bilim dalıdır. Radyokarbon (C-14) ve Dentrokronoloji gibi tarihsel eşyaların yaşını saptayarak tarihe yardımcı olur. Son yıllarda DNA mühendisliği, Tıp, Biyoloji, Kimya ve Nükleer Fizik gibi bilimler de etkin çalışmalar yapmaktadır.
Toponomi, yerleşme yerlerinin doğal yapısı ile ilgilenir.
Tarihin faydalandığı bilim dalları nelerdir
Tarihin faydalandığı bilim dalları nelerdir, hangi bilim dalı hangi konuyla ilgileniyor bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.