Hiyeroglif ve çivi yazıları kaybolmadan uzun yıllar dayanarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu sayede eski medeniyetleri ve kültürleri hakkında bilgiler öğrenebildik. Bilgiye kayıtlı tutan ve tarihsel süreç içerisinde ona aktaran en etkili yöntemdir.
Hiyeroglif ve çivi yazısı genellikle taş ve duvarlara yazılmıştır. Bu sayede doğa olayları, nem, rutubet, erozyon, yangınlar, seller gibi kötü etkilere rağmen silinmeden günümüze kadar ulaşmışlardır. Bizde bu yazıları okuyarak eski toplumlar hakkında bir çok bilgi öğrenebildik.
Hiyeroglif yazıları birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilecek yüzlerce sembollerden oluşan resim yazı şekilleridir. Her işaret belli bir sesi veya nesneyi temsil etmektedir. Bu yazı soldan sağa veya sağdan sağa veya yukarıdan aşağı yazılabilir ve okumak için sembollerdeki insan veya hayvan figürlerinden faydalanılır.
Bu yazıyı tarihte ilk bulan eski Mısır uygarlığıdır. Çivi yazısı İlk yazı türüdür. Taşların veya Toprak tabletlerin üzerine resimler veya harflerle özel bir teknikle yazılır. Sümerler tarafından bulunmuştur ve tarihte büyük çığırlar açmıştır.