Soru : Eski Türk toplumunda düğünden önce erkek tarafından gelinin ailesine hangi adla bilinen bir para veya hediye verilirdi
A- İnce
B- Kalın
C- Dar
D- Geniş
Doğru Cevap: Kalın
Bütün Türk, topluluklarının «evlenme» olayı ile alâkalı âdetlerinden biri olan «kaim» (başlık); «söz kesme» den sonra, erkek veya ailesi tarafından, kız (gelin adayı) tarafına verilen para, mal, armağan vs. için kullanılan bir kelimedir.
Törelerimizde «Kalın» (Başlık) Âdeti
Bütün Türk, topluluklarının «evlenme» olayı ile alâkalı âdetlerinden biri olan «kaim» (başlık); «söz kesme» den sonra, erkek veya ailesi tarafından, kız (gelin adayı) tarafına verilen para, mal, armağan vs. için kullanılan bir kelimedir.G.J. Ramstedt’e göre, «kalın» kelimesine ilk defa en eski Türk yazıtlarından olan Suci kitâbesinde rastlanmaktadır. Bir Çin kaynağında ise, V - VI. yüzyıl Uygurlarının «kalın» malını nasıl ödedikleri ve bu münâsebetle yaptıkları merâsim tasvir edilmiştir.Bu belgeye göre, «kalın» malını kızın akrabası alıyordu1. Kökeni 1500 yıl önceye dayanan «kalın» âdeti, Türkistan’dan Anadolu’ya kadar uzanan hat üzerinden, tarih boyunca yaşamlarını sürdüren bütün Türk boy ve oymaklarında varlığını sürdürmüştür. Günümüzde de aynı gelenek, bütün canlılığı ile devam etmektedir.