Eski hamam, eski tas deyiminin anlamı nedir?
Hiçbir şey değişmedi. Her şey bildiğin gibi.
Eski hamam, eski tas deyiminin hikâyesi nedir?
Vaktiyle Edirne'de Vakıf malı olan harap bir hamam varmış. Bakımsızlıktan miskin ve berduşların esrar tekkesi haline gelmiş.
Fakat bulunduğu yer kıymetli olduğundan, vakıflar heyeti bu hamamı yeniden yaptırmaya karar vermiş.
Ustalar işe başlamış. Fakat eski hamamın, temele kadar yıkılması ve yeniden yapılması gerektiği ve buna göre masrafı hesaplandığı halde, ustabaşı bir kurnazlık düşünmüş. Harap hamamı hiç yıktırmadan, şurasını burasını sıvatmış, ufak tefek bazı ilaveler yapmış ve bu arada inşaat için ayrılan binlerce altını da, vezneden taksit taksit çekmiş.
Her tarafını bir güzel boya ve badana yaptırmış. Sonunda da; "inşaat bitti, hamam yapıldı, buyurun teslim alın" demiş.
Hamamı teslim almaya giden heyet durumu anlamış. Heyetten açıkgöz bir üye, halvetleri, külhanı ve izbe yerleri gezerken, eski hamam zamanından kalma bir deste eski tas bulmuş. Bunları getirip ustabaşı ile vakıf heyetine gösterdikten sonra şöyle demiş:
"Eski hamam, eski tas. Vakıf işi hile götürmez. Günahtır efendiler. Burada yeniden inşaat yapılmadığını şu taslarla ispat ederim. Üstelik kubbedeki çatlak da cabası."
Bu deyim, "ortada değişen hiçbir şey yok, her şey aynı" manasında kullanılır.
Ne değişti ki dünyada,
Eski hamam eski tas.
Yine insanlar savaşta,
Anneler tutmada yas.
Âşık Firaki 20. Yy
Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber