Ergenlik dönemi 14-20 yaş arasındaki bireylerde yaşanan bir dönemdir. Bu dönemde bireyler artık çocukluktan çıkıp ergin bir birey olmaya hazırlanırlar. Vücutta fiziksel ve duygusal birçok değişim gözlenir. Çocukluk döneminde vücutta salgılanmayan birçok hormonun artık salgılanmaya başlaması bütün bunların yaşanmasına sebep olan nedendir.
Ergenlik dönemindeki bireylerde gelecek ve kişilik kaygısı yaşanmaya başlanır. Nasıl bir insan olmak istediğine kişi bu dönemde karar verir.
Ergenlik döneminde vücut üremeye hazırlanır. Bu nedenle kişi vücudunda birçok değişim fark eder. Hormonların da etkisiyle cinsel yönelimler bu dönemde fark edilir.
Ergenlik döneminde vücutta kıllanmalar başlar. Erkeklerde ses kalınlaşır, kızlarda ses çocuksu yapısından kurtulmaya başlar.
Bu dönemin sağlıklı geçmesi için en büyük görev anne ve babaya düşer. Artık çocuklarının büyüdüklerini görmelilerdir. Onların fikirlerine saygı duymayı ve dinlemeyi öğrenmelilerdir. Bu dönemdeki bireylerin en çok ihtiyaç duydukları şey anlaşılmaktır. Aileler de ne kadar farklı fikirleri olursa olsun artık büyüyen çocuklarını anlamaya çalışmalılardır. Fikirleri sürekli değişiyor gibi görülebilir. Ancak unutulmamalı ki hiçbir birey kendisi ile emir kipi ile konuşulmasından hoşlanmaz. Doğruyu göstermek isteyen aileler emirde değil öneride bulunmalıdırlar. Onları kötü arkadaşlıklardan ve bunun sebep olabileceği birçok kötülükten korumalıdırlar.
Ergenlik döneminin sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için yapılması gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz:
- Bireye yaşadığı değişimlerle ilgili bilgi verilmeli, bu değişimlere daha kolay uyum sağlaması için destek olunmalıdır. Örneğin sivilcelerle baş etme yolları, bilinçli egzersiz, âdet dönemi ile ilgili rehberlik gibi.
- Bireye kişisel temizliğin (düzenli diş fırçalama, banyo yapma gibi) hem kendisi hem de çevresi için önemli olduğu anlatılmalıdır.
- Birey fiziksel egzersiz yapması için teşvik edilmeli, grup ya da bireysel spor çalışmalarına yönlendirilmelidir.
- Bu dönemde hızlı bir büyüme ve değişim yaşandığından bireyin yeterli ve dengeli beslenmesine özen gösterilmelidir.
- Kemik gelişimi çok hızlı olduğu için bireyin yılda bir kez ortopedik hastalıklara karşı doktor kontrolünden geçmesi gereklidir.
- Ergen birey, bir müzik aleti çalmaya ya da resim yapmaya teşvik edilebilir.
- Bu dönemdeki gençlere kötü alışkanlıklar ve sonuçları hakkında bilgi verilmelidir.
- Gençlere meslek seçimi ve gelecek ile ilgili planlamalara yönelik rehberlik edilmelidir.
- Ergen birey, karşılaşacağı sorunlara kendisi çözüm aramamalı; mutlaka sorunlarını ailesi, okuldaki rehber öğretmenleri ve gerektiğinde çocuk psikologlarıyla paylaşarak çözmeye çalışmalıdır.