Ergenlik döneminde boy ve kilodaki artışın sebebi sizce nedir

Ergenlik döneminde boy ve kilodaki artışın sebebi sizce nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ergenlik kız çocuklarında 10-11, erkek çocuklarında ise 11-12 yaşlarında ergenlik girişi olarak gözlemlenmiştir. Ergenliğe giren çocuklarda boy uzama, kilo artışı olmaktadır. Bunun nedenleri östrojen hormonu ve androjen hormonundan kaynaklıdır. Östrojen hormonu kızlarda vücudu şekillendirmeye başlasa da yağ depolaması yüzünden kilo almalarına da sebep olmaktadır. Bundan dolayı ergenlikteki çocuklarda kilo artışı ve boy uzama görülmektedir.

Ergenlik dönemi, büyümenin hızlandığı, biyolojik değişimle yapısal olgunlaşmanın tamamlanıp, çocuğun erişkin görünümüne girdiği dönem. Hem kızlarda hem de erkeklerde ergenlik başlamadan önce genellikle vücut yağ oranında artışa bağlı olarak kilo alınıyor. Ancak ergenliğe erkeklerden daha önce giren kızlarda kilo sorunu daha fazla oluyor. Ergenlik döneminde kilo alımını tetikleyen 5 faktör olduğunu söylüyor. Ergenlik döneminde kilo almamak için yapacakları konusunda öneriler:

1- Yükselen hormon seviyesi: Ergenlik döneminde kızlarda östrojen hormonu seviyesi yükseliyor. Bu da kadınsal vücut hatlarının şekillenmesini sağlarken, yağ depolanması sonucu kilo almalarına neden oluyor.
2- Artan iştah: Kadın vücudu yağlanmaya her zaman daha yatkındır. Vücutta değişen hormon dengelerinin etkisi ve artan iştahın da katkısıyla aşırı kilo almaya eğilim ortaya çıkıyor.

3- Duygusal dalgalanmalar: Ergenlik döneminde duygusal dalgalanmalar da sık yaşanıyor. Bunlar hiç yememeye yol açabileceği gibi aşırı yeme isteğine de sebep olabiliyor.
4- Erken ergenlik: Ergenlik çağının sonunda kızlarda salgılanan kadınlık hormonu östrojen kemiklerdeki büyüme plaklarını kapatıyor. Ergenlik dönemi boy uzamasının durması ile sonlanıyor. Bu nedenle ergenliği geç yaşayanlarda, boy uzaması bir süre daha devam ediyor. Erken ergenlikte ise genetik olarak boy uzama şansı olsa bile, kemikteki büyüme plaklarının kapanması boy uzamasını sonlandırıyor. Boyu beklenenden kısa kalan genç kızların kilo fazlalığı ile karşılaşma eğilimi de doğal olarak daha fazla oluyor.

5- Fiziksel aktivite eksikliği: Ağır ders çalışma düzeninin yanında gençlere spor ve aktivite için yeterli boş zamanın kalmaması, bu dönemde hızlı kilo artışına neden oluyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri