Erdem kelimesinin anlamını araştırınız

Erdem nedir, ne anlama gelir, erdem kelimesinin anlamını araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Erdem kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Erdem kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı, fazilet. İnsanın ruhsal olgunluğu.

Ahlakın övdüğü ve ahlaklı olmanın gerektirdiği doğruluk, yardımseverlik, yiğitlik, bilgelik, alçak gönüllülük, iyi yüreklilik, ölçülülük gibi niteliklerin ortak adı.

  • Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı, fazilet. Erdem sahibinin kıymetini yine erdem sahibi olanlar bilir. (Hz. Ali r.a.)
  • (felsefe) İnsanın ruhsal olgunluğu. Aristoteles'e göre erdem, ruhun akıllı parçasının etkinliğinde insanın işlevlerini en iyi şekillerde yerine getirme halidir.
  • İyiye yöneliş ve kötüden kaçısın getirdiği ruhsal sağlamlık; düşünce ve davranışta iyi niteliklerin bir araya gelmesiyle beliren yetkinlik.
    Merhamet bir kalbe girerken öteki erdemleri de beraber getirir. (François De Sales)

Dinin doruğu ahlak, ahlaki eylem ve davranışların içselleştirilmesi ise erdemdir. Erdem deyince akla insan geliyor; insan deyince de toplum. Zaten tek başına yaşadığını varsayacağımız muhayyel bir insanın erdeminden söz etmek pek mümkün olmazdı. Çünkü erdem her şeyden önce insanlar arası ilişkilerin gereği/sonucudur. (Halit Altuntaş)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri