Enzimlerin kimyasal sindirimdeki rolü

Enzimlerin kimyasal sindirimdeki rolü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sindirim, besinlerin ağzımızda tükürükle ıslanıp dişlerimiz ile parçalanarak ufalanmasıyla başlar. Sonra mide ve bağırsaklarda devam eder. Yediğimiz besinler böylece önce ağzımızda, sonra mide ve bağırsaklarda birtakım değişikliklere uğrar. Ancak besinlerin midede salgılanan enzimler ve mide asidi ile uğradığı değişim, ağızda dişlerle parçalanarak uğradığı değişimden farklıdır.

Sindirim olayı, besin maddelerinin parçalanma şekline bağlı olarak iki şekilde gerçekleşir. Besin maddelerinin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması fiziksel (mekanik) sindirimdir. Besin maddelerinin enzim adı verilen salgılar yardımıyla yapısal değişime uğrayarak daha küçük yapılara ayrılması ise kimyasal sindirimdir. Kimyasal sindirim için enzimlerle birlikte su da gereklidir.

Kimyasal sindirimde görevli enzimler, yediğimiz besinlerdeki besin içeriklerinin, bunları oluşturan taneciklere kadar parçalanmasını sağlar. Besinler ancak bu durumda kana karışarak hücrelere taşınabilecek hâle gelebilmektedir. Çünkü fiziksel parçalanma ve ufalanma, besinlerin kana karışıp hücrelere taşınması için yeterli değildir.

Maddeler halinde enzimlerin kimyasal sindirimdeki yeri:

  • Biyolojik reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürürler.
  • Enzim daima bir çeşit reaksiyonu gerçekleştirir.
  • Enzimler aynı tür reaksiyonu bozulmadan tekrar tekrar yapabilirler
  • Enzimler gerçekleşecek reaksiyonun çabuk dengeye ulaşmasını sağlar
  • Enzimler cansız ortamda da görev yaparlar.
  • Enzimler reaksiyonlarını daima etki ettiği maddenin dış yüzeyinden başlatırlar.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri