(Ocak Ayının İkinci Pazartesi ile Başlayan Hafta)
Hayatımızda büyük önemi olan enerjinin bilinçli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla her yıl ocak ayının ikinci pazartesi günü ile başlayan hafta, “ENERJİ TASARRUFU HAFTASI” olarak kabul edilmiştir. Bu hafta boyunca yurdumuzda enerji, tüketimi ile ilgili toplantılar yapılır. Konuşmalar, konferanslar düzenlenir. Gazete, radyo, televizyon gibi yayın ve haberleşme araçlarında yayınlar yapılır. Bu yayınlarda enerjinin anlam ve önemi, enerji savurganlığının önlenmesi örneklerle anlatılır.
Enerji Tasarrufu Haftası, okullarımızda en iyi bir şekilde değerlendirilir. Enerji çeşitleri, bu enerjilerin nasıl elde edildiği ve tutumlu kullanılmaları örneklerle anlatılır. Enerji tasarrufu konulu resim, afiş, karikatür, kompozisyon yarışmaları yapılır. Bu yarışmalarda derece alan eserler, herkese tanıtılır. Derece alanlara ödülleri dağıtır.
Enerjinin savurgan kullanıldığı zaman ailemize, yürt ve milletimize getirdiği zararlar açıklanır. Bunun karşısında tutumlu enerji kullanmanın yollan ve faydaları, herkesin anlayacağı bir şekilde anlatılır. Örnek uygulamalar gösterilir. Duvarlara, panolara enerji tasarrufu ile ilgili veciz sözler yazılı afişler asılır. Herkes, enerji tasarrufuna çağrılır. Bunun iyi bir alışkanlık halinde hayat boyu sürdürülmesi üzerinde durulur.
ENERJİ, ENERJİ ÇEŞİTLERİ ve BUNLARIN KULLANILMASI
Enerji, iş yapma yeteneğidir. Odun, kömür, gazyağı gibi maddelerin yanarak ısıtması, bir aracı çalıştırması birer enerjidir. Yüksekten akan suyun, değirmenin çarkını, elektrik santralmdaki türbini döndürmesi birer enerjidir. Elektrikle sobanın, fırının ısınması, lambaların yanması, makinelerin çalışması birer enerjidir.
Enerjinin meydana gelmesi için enerji kaynakları gereklidir. Bu kaynaklar kullanıldığı zaman iş yapılır. Başlıca enerji kaynakları güneş, su, kömür, petrol, elektriktir. Sudan, güneşten, kömürden, petrolden, elektriken enerji elde etmek için büyük yatırımlar yapılır. Mesela barajlar kurulur, kömür ocakları çalıştırılır, petrol aramaları yapılıp rafineriler, dağıtım depo ve merkezleri kurulur. Bütün bu işler için milyarlar harcanır. Elde edilen çeşitli enerjiler, çeşitli yerlerde kullanılır yani tüketilir. Enerjinin üretimi ile tüketimi arasındaki ilişki ve denge özellikle yurt ekonomisinde önemli bir yer tutar. Yakın zamana kadar yurdumuzda üretilen elektrik, ihtiyacımıza yetmiyordu. Dış ve komşu bazı ülkelerden elektrik satın alıyorduk. Bugün artık ihtiyacımız kadar elektrik üretebiliyoruz. Petrol,en çok kullanılan enerji maddelerinden biridir. Ülkemizde çıkardığımız petrol ihtiyacımızı okazını karşılıyor, ihtiyacımız olan petrolü dış ülkelerden satın alıyoruz. Hem de çok büyük paralar ödeyerek.
Kullandığımız yani tükettiğimiz enerjide tutumlu olmak, sadece kendi ailemizi değil, milletçe güçlü olmamızı sağlar. Evimizde kullandığımız suyun, devamlı akması, emeklerin ve paraların boşa akması demektir. Evimizde gereksiz yere yanan lambalar da büyük paralarla ve emeklerle sağlanan elektrik enerjisinin boşa harcanmasıdır. Ocaklarınızda, sobalarımızda, otomobillerimizde kullandığımız petrol ürünlerinin savurganca kullanılması milletçe bizi fakirliğe, petrol aldığımız ülkeleri zenginliğe götürür. İnsan olarak, vatandaş olarak çok üretmeliyiz, az harcamalıyız. Fazla malımızı dışarıya satmalıyız (ihraç etmeliyiz).
Dış ülkelerden daha az enerji almalıyız. Bu durum, enerji tasarrufu ile sağlanır. Enerji tasarrufu ile ilgili bazı örnekleri şöyle sıralayabiliriz:
* Evimizi, apartmanımızı soğuktan en iyi şekilde koruyacak şekilde yapmalıyız. Kapı ve pencerelerin soğuğu veya sıcaklığı iletmeyecek şekilde yapılmasına dikkat etmeliyiz. Böylece ısınmak için daha az enerji kullanmış oluruz. Ödediğimiz paralarımız en iyi şekilde değerlenmiş olur. Petrolde dış ülkelere daha az para öderiz. Paramız yurdumuzda kalır.
* Suyu boşa akıtmamalıyız. Bozuk muslukları onarmalıyız.
* Evimizde, işyerlerimizde gereksiz lambaları yakmamalıyız. Mümkün olduğu kadar az sayıda ampul ve az elektrik harcayan ampüller ve lambalar kullanmalıyız.
* Buzdolabımızm,çamışır makinemizin ve diğer elektrikli aletlerde elektrik tasarrufuna çok dikkat etmeliyiz.
* Radyo, televizyon, müzik seti, video gibi araçlarımızı gerektiği zaman ve yeteri kadar kullanmalıyız. Radyonun, televizyonun bütün yayınlarını izlemek bazen gereksizdir. Sabahtan yatıncaya kadar video, müzik seti kullanmak savurganlıktır.
* Kamyon, kamyonet, otomobil gibi motorlu araçlarımızı gelişi güzel kullanmamalıyız. Onların fazla yakıt yakmalarına sebep olmamalıyız.
Özetle bütün enerji kaynaklarımızı çok dikkatli ve tutumlu kullanmalıyız. Bü konudaki tutumun neler sağladığını iyi bilmeliyiz. Çevremize bu konuda örnek olmalıyız. Milletçe tutumlu olma bilincine erişmeliyiz.
Enerjide tutum, kazanacağımız en güzel davranışların başında gelir. Milletçe daha güçlü olmamızı sağlar. Çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlememizi gerçekleştirir. Medeni dünyada saygınlığımız artar. Bir damla petrolün boşa harcanması, bir parça kömürün fazla kullanılması, bir küçük ampulün boşa yanması boşa damlayan birer damladır. Bu damlaların kısa zamanda göl olacağını, savurganlık gölü olacağını unutmayalım.