Endüstriyel kimya nedir, ne yapar

Endüstriyel kimya nedir, ne yapar, endüstriyel kimya nerelerde kullanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Endüstriyel kimya terimine birçok insan günlük yaşamlarında bile sıklıkla rastlayabilir ve duyabilir. Bunun nedeni endüstriyel kimyanın geniş bir alan kaplamasıdır.

Endüstriyel kimya nedir ve ne yapar

Ham maddenin endüstri alanında başka bir ürüne dönüştürülmesini sağlayan ve bunun için çeşitli kimya ürünlerinin kullanıldığı şirketlerden oluşan sektöre endüstriyel kimya denir.

Endüstriyel kimya herhangi bir maddenin inorganik ya da organik olarak hangi maddelerle etkileştiğini inceler. Bunun yanında endüstriyel kimyanın yaptığı en önemli işlerden biri de bu maddelerin yapısını incelemesidir. Bu yüzden de endüstriyel kimya bir bilim dalı olarak geçmektedir. Maddenin üretim süreçlerinin planlanması, uygulanması ve bu alandaki diğer çalışmalar endüstriyel kimyanın işidir.

Endüstriyel kimya nerelerde kullanılır

Endüstriyel kimyanın kullanım alanları insan hayatında oldukça fazladır. Hatta kullandığımız her üründe endüstriyel kimyanın parmağı vardır.

Yiyecek, tarım, sağlık, tıp alanı, teknoloji, evlerde kullanılan temizlik malzemeleri en baş kullanım alanlarını oluşturmaktadır.

Maddeler halinde yazmak gerekirse endüstriyel kimyanın kullanıldığı yerler şöyle sıralanmaktadır:

  • Sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi tüm temizlik ürünlerinde kullanılır.
  • Kişisel bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır. Örnek vermek gerekirse şampuan, diş macunu gibi kişisel bakım ürünleri verilebilir.
  • Kozmetik sanayide kullanılır.
  • Gübre üretiminde kullanılır.
  • İlaç sanayisinde kullanılır.
  • Petro kimya ürün alanında kullanılmaktadır.
  • Boya sanayisinde kullanılmaktadır. Buna örnek olarak vernik sanayisi de verilebilir.
  • Tekstil ham maddelerinin üretiminde kullanılmaktadır. Örneğin pamuk, sentetik elyaf verilebilir.
  • Yapıştırma malzemelerin üretilmesinde kullanılır.

Bazı gıda ürünlerinin üretilmesinde kullanılır. Örneğin soda, meyve suyu, alkollü ve gazlı içecekler buna örnek verilebilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri