Enderun Mektebi, saray içi okulu olarak sadece sarayda görevli olacak kişilerin yetiştirilmesi için faaliyet göstermektedir. Enderun Mektebi, II. Murad dönemi yeniliklerinden olarak hayata geçmiştir. II. Abdülhamid döneminin sonuna kadar devam etmiştir. 1908 yılında ise Enderun Mektebi hizmetleri tamamen durmuştur.
Devşirme olarak toplanan talebelerin saray hizmetinde kullanılması ve İslam’ın öğretilmesi ve kültürün kazanılmasıyla dini eğitim alanlarında da kullanılması söz konusu olmuştur. Enderun Mektebi’nin sarayın iç kısmında yer almasının nedeni mektep talebelerinin sadece saray hizmetinde görev alması nedeniyledir. Böylece saraya özel bir eğitim anlayış ve prensibinin oluşması sağlanmıştır.
Sarayda bulunan eğitim kurumları; Enderun, Harem ve Şehzadegân’dan oluşmaktaydı. Enderun Mektebinin sarayın iç kısmında yer almasının sebebi şudur;
Enderun Mektebi öğrencileri Hristiyan ailelerden devşirilen çocukların zeki ve gösterişlileri saraya alınarak özel bir şekilde yetiştiriyordu.
Enderun Mektebinin sarayın iç kısmında yer almasının sebebi;
- Dış dünya ile ilişkileri ve özellikle yabancılarla ilişkilerini denetim altında tutmak
- Bu sayede başka fikir ve kültürlerin etkisine girmesini önlemek
- Türk kültürünü ve İslam'ı tam bir şekilde öğrenmesini sağlamak ve Osmanlı Devletine tam bağlı bir şekilde yetiştirmek.