Eşit ağırlık bölümü yani kısaltılmış hali ile TM, ağırlıklı olarak Türkçe, matematik ve edebiyat derslerini içerir. Eşit ağırlık bölümünü seçen öğrenciler oldukça geniş bir yelpaze ile meslek seçebilirler.
En çok tercih edilen eşit ağırlık meslekleri arasında; Hukuk, sınıf öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, uluslararası ilişkiler, psikoloji, işletme, iktisat, beden eğitim ve spor öğretmenliği, iç mimarlık ve çevre tasarımı, bankacılık, çocuk gelişimi yer alır.
Eşit ağırlıktan tercih yapmak istiyorsan, önce Temel Yeterlilik Testi’ne girmen gerekiyor. TYT olarak kısaltılan bu sınavda 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri sorusu bulunuyor. Toplamda 120 sorunun bulunduğu bu sınavda her derse özen göstermen gerekir.
Üniversite sınavının ikinci aşaması olan Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) ise eşit ağırlık alanına ait soruları çözmen eşit ağırlık puanı için yeterlidir. Dilersen Sosyal Bilimler, Türkçe gibi alan dışı derslere ait sorular da çözerek farklı puan türleri de elde edebilirsin. Eşit ağırlık puan hesaplaması için 40 soruluk Edebiyat – Sosyal Bilimler 1 testindeki ve Matematik testindeki soruları cevaplandırman gerekiyor.
Eşit ağırlık meslekleri nelerdir
İşletme, çalışma sahası en geniş alanlardan birisi. Eşit ağırlık alan meslekleri arasında göze ilk çarpanlardan olan İşletme bölümü ülkemizde birçok üniversitede bulunuyor.
Psikoloji, eşit ağırlık meslekleri en iyi sıralaması yapıldığında üst sıralarda yer alan Psikoloji bölümü insan zihnini inceler. İnsanların ihtiyaç duyduğu psikolojik danışmanlığı sağlayan bu bölümden mezun olursan, psikolog olmaya hak kazanırsın.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR), psikoloji bölümüyle ilişkili olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü ise daha çok öğrencilere yardımcı olan psikolojik danışmanlık şeklinde bilinir. Önü açık eşit ağırlık meslekleri arasında yer alan PDR danışmanlığı danışanlarına yol gösterir, danışanlarının yaşadığı olayları bütün olarak değerlendirir ve bir plan oluşturur.
Hukuk, eşit ağırlık geleceğin meslekleri denildiğinde hukukçular ön plana çıkar. Popülerliği hiç azalmayan Hukuk bölümü zirveye oynayan meslekleri bünyesinde barındırır. Hukuk mezunu olduğunda avukat, hakim, savcı, hukuk müşaviri, yasama uzmanı, kaymakam gibi mesleklere yönelebilirsin.
İç mimarlık ve çevre tasarımı, eşit ağırlık geleceğin meslekleri arasında sayılan iç mimarlık istihdam olasılığı fazla bölümlerden biridir. Tasarımdan hoşlanıyorsan ve çizim yapmak ilgini çekiyorsa İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü tercih edebilirsin.
Sağlık yönetimi, eşit ağırlık sağlık bölümleri 4 yıllık listesinde yer alan sağlık yönetimi, özel sağlık kurumlarının yaygınlaşmasıyla birlikte popülerliğini arttırdı. Sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetimini üstlenen sağlık yönetimi mezunları, kurumunun iç ve dış ilişkilerinden personel alımına kadar her aşamasında rol oynar.
Çocuk gelişimi, çocukları çok severim ve çocukların gelişiminde rol almak isterim” diyorsan, bu bölümü inceleyebilirsin. Çocukların gelişimindeki her türlü öğretici ve eğitici uygulamayı tasarlayan çocuk gelişimciler, çocukların sosyal ve akademik gelişiminde rol oynarlar.
Grafik tasarımı, bölümü hem 2 hem de 4 yıllık olmak üzere 2 farklı programda eğitim-öğretimi sürdürebilir. 4 yıllık Grafik Tasarımı bölümü eşit ağırlık puanına göre öğrenci kabul etmektedir.
EA'dan en çok tercih edilen bölümlerin başında Hukuk fakültesidir. İlk 25 meslek en çok tercih edilen mesleklerdir.
- Hukuk
- Psikoloji
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Hukuk Fakültesi
- Çocuk Gelişimi
- Sınıf Öğretmenliği
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- Bankacılık
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
- Bilgi ve Belge Yönetimi
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO)
- Ekonometri
- Felsefe Grubu Öğretmenliği
- Grafik Tasarım
- İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
- İktisat
- İşletme
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Muhasebe
- Sağlık Yönetimi
- Siyaset Bilimi
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Sosyal Hizmet