En Kıymetli Hazine: Saliha Kadın (2)

Sema MARAŞLI

“Huzur Bulalım Diye” Kitabından devam ediyoruz…

“Kendine bakıldığında sevinç duyulmanın ikinci şartı bakımlı, süslü olmaktır.”

Kadına süs yakışır. Kadın kendine özen göstermeli, bakımlı olmalıdır: Bir erkeğin bir kadına baktığında hoşuna gidecek şey güler yüzden sonra kadının süslenmiş olmasıdır. Bakımlı ve süslenmiş bir kadına bakan erkek sevinç duyar. Erkekler için görünüş çok önemlidir. Boşanma sebeplerinde erkeklerin en çok gösterdiği sebep “Kendine hiç bakmıyordu.” oluyormuş.

Kadınların pek çoğu evlendikten sonra kendilerini salıyorlar: Giyimlerine kuşamlarına, saçlarına başlarına hiç özen göstermiyorlar. Ne kadar eski kıyafetleri varsa evde kocalarının yanında giyiyorlar. Ancak evden çıkarken kendilerine çekidüzen veriyorlar. Pek çok kadının genel ev kıyafeti; eşofman, tişört. Kadınlar etek ve elbise giymeyi neredeyse unuttular. Oysa bir kadın etek ve elbise giydiğinde duruşu yürüyüşü daha narin, daha kadın gibi olur. Kendine özen göstermeyen kadınların genellikle kadınlığı ile ilgili problemi oluyor.

Erkek akşam eve geldiğinde saçı başı taranmış, kokular sıkılmış, hoş giyinmiş güler yüzlü bir kadın gördüğünde öncelikle karısını bir kadın olarak görür ve ona bir kadın gibi davranma ihtiyacı duyar.

Bazı başörtülü kadınlar evde de başörtü ile dolaşıyorlar. Bir hanım “beyaz başörtü ile bir kadının kocasına melek gibi görüneceğini” söylemişti. Haklı olabilir, beyaz başörtü ile kadın melek gibi görünebilir de hangi adam bir meleği cinsî olarak cazip bulabilir. Karı-koca arasında cinsî cazibe bitince ilişkinin mahiyeti değişir. Bu yüzden hanımların eşlerinin yanında giyinip süslenmeleri ve aralarındaki ilişkiyi karı-koca ilişkisi şeklinde tutmak için gayret göstermeleri iyi olur yaşları eğer doksan olmadıysa…

Bizim kadınlarımızın bir kısmı süslenmek deyince aşırı bir makyaj yapmayı anlıyorlar. Yapılan araştırmalar erkeklerin abartılı makyajlardan hoşlanmadığını gösteriyor. Doğal duran çok hafif bir makyaj kadını hoş gösterir.

Doğal ve sağlıklı şekilde süslenmek isteyen hanımlar için; sürme, kına, doğal taşlardan takılar ile rahat, hoş elbiseler giyerek gayet güzel süslenebilirler.

Kadın süsü bıraktıkça erkeğe benziyor. Peygamber Efendimiz “Erkeğe benzemeyin, süslenin…” diye ara ara uyarıyor hanımları. Erkeğe de kadına benzeyecek şekilde süslenmek yasaklanmış. Erkeğin süsü de erkeksi olmalı, erkek temizlik ve şahsi bakımına dikkat etmeli.

Kadının süslenmesinin en çok da faydası kendine. Kadınlar aynada kendini iyi gördüğü kadar kendini iyi hisseder. “Çocuğu oyundan, kadını süsten men ederseniz fıtratları bozulur.” diye bir söz okumuştum. Kadının neşeli, çocuksu yanını kaybetmemesi lazım.

“Mutlu Evlilik Okulu” kitabından “Süslenme” bölümünden bir parça ek:

Saç bakımına dikkat edin: Saç kadının güzelliğidir. Saçlarınıza iyi bakın. Kaliteli, tabii mamuller kullanın. Hele dökülmeye başlamışsa daha da iyi bakın. Saçlarınızda beyazlık varsa lütfen o beyaz saçlarla eşinizin yanında dolaşmayın. Beyaz saç erkeğe karizma katıyor fakat kadına yakışmıyor. Tabii boya veya kına kullanın. Bilhassa kına çok faydalı, hem sağlık hem güzelliktir. Rabb’imiz bizler için yaratmış. Saçınızda beyazlık yoksa bile kına yakabilirsiniz, saçınız daha sağlıklı ve güzel olacaktır. Eğer kokusunu sevmiyorsanız veya kınanın renginin yastıklara havlulara çıkmasından dolayı kullanmıyorsanız işte size birkaç tarif. Hem kınanın kokusu azalacaktır hem ilk yıkadıktan sonra rengi çok az akacaktır hem de küçük değişikliklerle saçınızda her seferinde farklı renkler yakalayabilirsiniz.

Karanfilli kına: Önce kınayı ıslatacak suyu hazırlayın. Ocağa koyup kaynatabileceğiniz bir kabın içine bir tatlı kaşığı karanfil, dört beş adet çubuk tarçın, bir yemek kaşığı kekik, bir yemek kaşığa reyhan, bir yemek kaşığı adaçayı koyun, üzerine yeteri kadar su ekleyip on dakika kaynatın. Adaçayı yerine ıhlamur, yasemin veya lavanta da koyabilirsiniz. Veya her seferinde birini değiştirerek farklı bir renk yakalayabilirsiniz. Kaynattığınız bitkileri biraz dinlendirdikten sonra soğumadan kınaya karıştırın ve saçlarınıza yakın.

Kınayı her zaman cam kapta ıslatın. Ellerinize kınayı değdirmeyin, hemen rengi çıkar. Muhakkak eldiven takın ve kınayı saç diplerinize iyice yedirin.

Sonra saçlarınızı tamamen kapatacak şekilde streçle saçlarınızı sarın. Kına biraz soğumuşsa strecin üzerinden saç kurutma makinesi da tutarak ısıtın. Kına strecin içinde biraz sıcak dursun.

Saçınızda beyaz çoksa kınayı az bekletin. Bir buçuk iki saat yeter. Eğer beyazı çok olan saça ilk defa yakıyorsanız renk biraz çiğ durabilir, ertesi gün bir daha yakın. Sonrasında ise ayda bir düzenli yaparsanız kınanın rengi saçınıza oturacaktır. Kınayı koyu saçta ne kadar uzun bekletirseniz rengi o kadar koyulaşır. Beyaz saçta çok bekletirseniz bakır rengine yakın bir renk çıkabilir.

Ceviz yapraklı kına: Ceviz yaprağını, karanfil, soğan kabuğu ve çay ile birlikte kaynatıp suyu ile kınayı ıslatabilirsiniz. Bu kına suyunu bolca yapıp cam bir şişeye doldurarak buzdolabına koyun, kına ıslatacağınız zaman kullanabilirsiniz. Bu tarif ile hazırladığınız kınayı  akşamdan yakıp sabaha kadar da bekletebilirsiniz.

Çay suyu ile kına: Siyah çayı sade su içinde beş dakika kaynatın. Bu su ile kınayı akşamdan ıslatın, bir gece bekletin, ertesi günü saçlarınıza yakın. Yalnız kına soğuduğunda ısıtmadan yakmayın. Isıtırken de “benmari usulü” denilen usulle ısıtın. Kınayı koyduğunuz cam kabı içinde su olan başka bir kabın içine oturtarak o kabı ocağa koyun. Kınayı yakarken ısısı saçınızı yakmayacak kadar sıcak olsun.

Yoğurt suyu, yumurta ve farklı baharatlar katılarak yapılan kına tarifleri de var. Fakat sarımsağın saçta bırakacağı hoş olmayacak koku sebebi ile o tarifleri yazmıyorum.

Süslenme ile ilgili dersimiz var fakat ben bu konuyu süslenme konusuna bırakmadım. Çünkü kadının saçında beyaz varsa bunu kapatmak süslenmeye değil şahsî bakıma girer.

Eğer kına değil de boya kullanmak isterseniz, meselâ eşiniz sarı saçtan hoşlanıyorsa, saçınız için naturel boyalar kullanın. Fakat açık renkli saçı olanlar kına ile de sarı renk yapabilirler.

Böğürtlenli Kına: Saçınızın rengi açıksa ya da beyazınız çoksa ve sarı saç isterseniz beş adet sallama böğürtlen çayını kınayı ıslatacağınız suyun içinde beş dakika kaynatın. Bu suya kınayı ıslatıp saçlarınıza sürün, bir saat bekletin, ilk yaktığınızda çok güzel bir turuncu oluyorJ) Ertesi günü aynı şekilde yine beş adet böğürtlen çayına yine kınayı ıslatın ve tekrar yakın, bir saat bekletin. Güzel bir sarı renk yakalayabilirsiniz. Sonrasında ayda bir kez tek kez ayın formülü yapmanız yeterli. Sadece ilk yaktığınızda üst üste iki gün yapmanız gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.