Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikayet mekanizması oluşturarak, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, vatandaşlardan şikayet almaya başladığı 29 Mart 2013 tarihi itibariyle aynı yıldaki çalışmaları yayınlanan faaliyet raporuyla duyuruldu.
31 Aralık 2013 tarihine kadar elden, posta, e-posta, faks ve kurumun internet sitesi üzerinden e-başvuru yoluyla çeşitli kurum ve bu kurumların iş, eylem, tutum ve davranışlarına ilişkin 7 bin 638 adet şikayet alındı.
Şikayet başvurularının yüzde 57′lik bölümü, kurumun internet sitesi üzerinden on-line olarak ulaştırılırken, bunu yüzde 28′le posta, yüzde 7,5′le e-posta izledi. Vatandaşların yüzde 4,8′inin şikayetlerini elden yazılı dilekçeyle ilettiği kuruma, yüzde 2,8 oranında da faks yoluyla başvuru yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ilk sırada:
Cumhurbaşkanlığının tek başına yaptığı işlemler, resen imzaladığı karar ve emirler, yasama ve yargı yetkisinin kullanılmasına dair kararlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin askeri nitelikteki faaliyetleri dışında tüm merkezi, yerel idare ve bağlı kuruluşlarına ilişkin şikayetleri kabul eden kuruma 2013 yılında en fazla şikayet, 954 başvuruyla Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin geldi.
Üçüncü sırada üniversiteler ve fakülteler var
Kuruma en fazla şikayet edilen ikinci kurum 844 başvuruyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, üçüncü kurum ise 432 başvuruyla üniversiteler ve fakülteler oldu.
Aynı dönemde, Maliye Bakanlığı hakkında 365, belediyeler ve bağlı şirketleri hakkında 350, İçişleri Bakanlığı hakkında 332, SGK hakkında 294, Sağlık Bakanlığı hakkında 293, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hakkında Başbakanlık hakkında ise 183 şikayet başvurusu yapıldı.