İslam’a göre emniyet ve güven insanlarda ve toplumlarda olması gereken temel ölçülerdendir. Kendisine güvenilen, ihanet etmeyen, sözünde duran ve vefalı insan, toplumda düzeni sağlayan en önemli unsurdur. Emniyet ve güven, toplumun huzuru için en önemli özelliklerdendir. Sağlıklı toplum birbirine güvenen insanlardan oluşur.
Emniyet ve güven ortamının oluşmasını sağlayan etkenler:
- Adalet
- Doğruluk
- Sevgi ve saygı
- Sözünde durmak
- İşi sağlam yapmak
- Yardımlaşma ve dayanışma
Güvenilir olmak tüm peygamberlerin başlıca özelliklerinden biridir. Resul-i Ekrem (s.a.v.), çevresinde ‘emin’ özelliğiyle tanınmış mert, iyi huylu, komşuluk haklarını gözeten, doğru sözlü ve güvenilir bir kimse olarak bilinirdi. Peygamber olarak Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’ın(c.c). emaneti olan Kur’an-ı Kerim’i korumuş ve insanlara vahyi gerektiği şekilde tebliğ etmiştir. Huzurlu bir toplumda kişi kendini can, mal, namus, akıl ve din yönünden emniyet ve güvende hissetmesi gerekir. Birbirine güvenmeyen toplumlarda sevgi, saygı ve dostluktan bahsedilemez.
Yeryüzündeki her şey Allah’ın(c.c.) bize emanetidir. Allah(c.c.), Kur’an-ı Kerim’de emanetin korunması hakkında şöyle buyurur: “Birbirinize bir emanet bırakırsanız, emanet bırakılan kimse emaneti sahibine versin ve (bu hususta) Rabbi olan Allah’tan korksun.” (Bakara suresi, 283. ayet)