Embriyo gelişimini tamamlarken gerekli maddeleri Plasenta sağlar.
Plesanta, hamilelikte rahimde gelişen bir yapıdır. Bu yapı, büyüyen bebeğe oksijen ve besin maddeleri sağlar ve bebeğin kanından atık ürünlerini çıkarır. Plasenta rahim duvarına yapışıktır ve bebeğin göbek kordonu buradan oluşur. Çoğu gebelikte, plasenta uterusun üstü veya yanına bağlanır.
Sperm hücresi yumurta hücresi içerisine doğal yöntemler aracılığı ile ya da gerekli operasyonlarla girerek, döllenmiş yumurtaları meydana getirmektedir. Bu döllenmiş yumurtaya tıp dilinde zigot adı verilmektedir. Zigotlar mitoz bölünmeye uğrayarak, farklı hücre bölünmelerini meydana getirmektedir. Hücre bölünmesinin oluşması ve hücre sayısının artmasına embriyo adı verilmektedir.
Embriyo gelişimi nasıl olur
Embriyonun gelişimi günlerle ifade edilen bir süreçtir ve rahim duvarına tutunabileceği beşinci güne kadar gelişimi takip edilebilir. Yumurtaların ve spermin alınması ve döllenmenin sağlanması başlangıç günü olarak adlandırılabilir.
Döllenmeden bir gün sonra iki çekirdekli hücre bölünmeye başlar. Döllenmenin 2. gününde embriyo, 4 hücrelidir ve rahme doğru taşınmaktadır. Dördüncü günün ardından “morula” adıyla anılan embriyo bölünmeyi sürdürür ve iç kısmında sıvı dolu bir bölge oluşur. Buna da blastokist adı verilir. Blastokist rahme gider, ince tabakası ayrılır ve embriyo endometrium tabakasına tutunur.