Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Cisimlerin fazladan artı veya eksi elektrik yüküne ulaşmasına elektriklenme ya da elektrikle yüklenme olayı denir. Bazı zamanlar yolculuk yaptıktan sonra arabadan inerken kapıya dokunduğumuzda bir acı hissetmemiz, özellikle kış aylarında kazağımızı çıkarırken minik kıvılcımların oluşması ve çıtırtıların duyulması, televizyon ekranın kollarımızdaki kılları çekmesi “elektrik yüklerinin” yani durgun elektriğin etkileridir.
Bir cismin elektrikle yüklenmesi sürtünme, dokunma ve etki ile elektriklenme olmak üzere üç farklı şekilde gerçekleşir.
1. Sürtünme ile Elektriklenme
Saçlarımıza sürttüğümüz tarak ve balon ile küçük kağıt parçacıklarını çekebilir, hatta saçlarımızın diken diken olmasını sağlayabiliriz. Bu durum saçlarımızın ve saçlarımıza sürttüğümüz taraf ve balonun elektriklendiğini göstermektedir. İki maddenin birbirine sürtünmesi sonucu aralarında gerçekleşen yük alışverişine sürtünme yolu ile elektriklenme denir.
2. Dokunma (Temas) ile Elektriklenme
Dokunma ile elektriklenme, birbirine temas ettirilen iki ya da daha fazla cisim arasında yük alışverişi olur. Cisimler arasındaki yük alışverişi, yük dengesi sağlanıncaya kadar devam eder. Bu durumda dokunma ile elektriklenme denir.
3. Etki (Tesir) ile Elektriklenme
Etki ya da tesir ile elektriklenme, yüklü bir cismin başka bir cisme dokundurulmadan sadece elektrik yüklerinin birbirini itmesi ve çekmesinden yararlanılarak yapılan elektriklenme çeşididir.