Ekosistemlerdeki değişikliklerin olası sonuçları nelerdir

Ekosistemlerdeki değişikliklerin olası sonuçları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsan faaliyetleri biyosferde beslenmeyle ilgili yapıyı, enerji akışını, kimyasal döngüyü ve tüm türlerin bağlı olduğu ekosistem süreçlerini değiştirir. İnsan, fiziksel olarak dünyanın karasal yüzeyinin neredeyse yarısını değiştirmiş durumdadır. Bazı tahminlere göre insan, 65,5 milyon yıl önce gerçekleşmiş olan büyük asteroit çarpmasının tetiklediği kitlesel yok oluştakinden daha fazla sayıda türü yok olma tehlikesi altına sokabilecektir. Bir bölgedeki tilkilerin kürkleri için aşırı avlanılması sonucu kemirici popülasyonunda artış görülür. Bu durum ekosistemde oluşabilecek değişikliğin yol açtığı olumsuz sonuçlara örnek verilebilir.

Ekosistemlerdeki bozulmanın en güçlü nedeni insan faktörüdür. Tarımsal gelişmeler, bazı ülkelerde geniş çayırlık alanları ortadan kaldırmıştır. Şehirleşme, ağaç kesme, madencilik ve çiftçilik gibi faaliyetler geniş ormanlık alanları, küçük ve birbirinden bağımsız koruluk alanlara dönüştürmüştür. Karasal ekosistemler kadar sucul ekosistemler de bozulur. Deniz tabanı ve sedimentlerdeki (su tabanındaki organik tortu) mercanlar ve diğer yaşam formları trol avcılığıyla kazınarak sürüklenir.

Okyanuslarda bir yılda yaklaşık 15 milyon km2lik alanda trol avcılığı yapılır. Bu alan bir yılda yok edilen orman alanlarının yaklaşık 150 katıdır. Bu da habitat ve ekosistemde dengelerin bozulmasına yol açar. Aşırı avlanmadan dolayı okyanuslardaki balık sayısı da azalır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri