Dün açıklanan LYS sonuçlarının ardından başlayan üniversite tercih dönemiyle birlikte, öğrenciler de bir yandan tercihlerini yapmak için üniversitelerin taban puanlarını araştırmaya başladı. Aynı zamanda üniversite tercihi için önemli bir unsur olan "ek puanlı yerleştirme" de akıllarda soru işareti bıraktı. Peki Ek yerleştirme nedir? Ek puanlı yerleştirme nedir? İşte detaylar...
EK YERLEŞTİRME NEDİR?
Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir. Ardından da ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır.
Merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamazlar.
Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır.
Ek yerleştirme için tercih ücreti ÖSYM tarafından 15 TL olarak belirlenmiştir. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.
EK Puanlı yerleştirme nedir?
Daha önce Meslek ve Ticaret Liseleri gibi okulların mezunlarına uygulanan ek puanlı yerleştirme uygulaması, alınan karar sonucu 2012 yılında kaldırıldı. 30.03.2012 yılında alınan karar sonucu ek puanlı yerleştirme yürürlülükten kaldırılırken 2017 ÖSYS'de tercih yapacak adaylarda, bu tarihten önce okula kayıt olanlarda bu puan uygulaması kullanılacak. Ancak belirtilen tarihten sonra bu okullara kayıt yapan adaylar, ek puandan faydalanamayacak.
Ortaöğretimdeki Bazı Alanların Yerleştirmede Ek Puan Alacağı Lisans Programlarını kılavuzun Tablo 6A 585-593 sayfalarından ulaşabilirsiniz. Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.