Eğitim ve Öğretim Döneminde Öğretmenin Önemi
Bu nedenle eğitim süresinin kaliteli geçmesi çok önemlidir. Eğitim aileyle başlar ve okul dönemiyle devam eder. Okulda verilen eğitim çocukların gelişimi için çok önemlidir. Öğretmenler çocukların eğitim dönemlerinde gelişimini sağlayan en önemli eğitmenlerdir. Öğretmenlerin eğitim sürecindeki rolü çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunlardan bazıları;
* Çocukların küçük yaşlardan itibaren kendilerini anlayarak yeteneklerini geliştirebilme,
*Yeteneklerini toplum yararına kullanma,
*Planlı çalışma,
*Bireysel hareket edebilme becerisi,
*Yeni ortamlara uyum sağlama
*Başkalarını dinleyebilme ve farklı görüşteki insanları hoşgörü ile karşılama eğitim süresinde öğretmenlerin öğrencilerine kazandırmış olduğu en önemli özelliklerdir.
Eğitimde Öğretmenlerin Öğrenciler Davranışlarının Değerlendirilmesi
Eğitim sürecinde öğretmenlerin tavrı çok önemlidir. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren anne babalarından ayrılarak okula gelmeye başlarlar. Bir anda hem anne hem babadan ayrılan çocuklar okul ve derslerle karşı karşıya kalırlar. Bu aşamada öğretmenlerin tavrı çok önem arz eder. Çocuklara ılımlı ve psikolojik açıdan destekleyici bir şekilde davranılmalıdır. Ayrıca çocukların öncelikle okula alışması sağlanmalı ve okula istekli gelmesi amaç edinilmelidir. Öğretmenin tavrı öğrencinin okula gelme isteğiyle paralel bir seyir izlemektedir. Bu sebeple öğretmenler çocukları incitici veya onları zor durumda bırakacak tavırlardan kaçınmalı ve onları anlamaya çaba göstermelidir.
Eğitim Öğretim Süresinde Öğretmenin Çocukların Kişisel Gelişimindeki Yeri
Öğretmenler, öğrencilerin hayatları boyunca çok önemli bir yere koydukları eğiticilerdir. Öğretmenlerin çocuk gelişimindeki rolü çok büyüktür. Küçük yaşlardan itibaren çocukları sürekli eğiten öğretmenler sayesinde çocukların kişilik gelişimi sağlanır. Öğretmenler sadece ders verme, sınavlara hazırlama gibi faaliyetlerle sınırlı kalmazlar. Okul hayatı boyunca benliklerini kazanabilme, kendini ifade edebilme, karşısındaki kişiyi dinleyebilme gibi konularda öğretmen çocukları sürekli eğitir ve toplum içerisinde yer edinebilmesi için büyük çaba harcar. Öğretmenler topluma yararlı bireyler yetiştirmeyi amaç edinmişlerdir. Bu sebeple her bireyin farklı özelliklere sahip olduğu baz alınarak kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak topluma faydalı olmaları amaç edinilmiştir.
Nitelikli Bir Öğretmenin Özellikleri
*Nitelikli öğretmenlerin özellikleri arasında öğrencilerin fikirlerine değer verilmesi ilk sırada yer alır.
*Sınıf içinde demokratik davranılması gerekir
*İnsan haklarına uygun davranılmalı ve ayrımcılık yapılmamalıdır
*Her öğrencinin başarılı ve gayretli bireyler olduğuna inanılır
*Sorunlarla başa çıkma yollarını bilir
*Öğrencilerin güven duygularını geliştirmeyi hedefler
Öğretmenler Öğrenci Yetiştirirken Nasıl Bir Yol Haritası İzler?
Öğretmenlerin mesleki başarısının en önemli şartı eğitim ve öğretim konusunda ödün vermeden ilkeli bir şekilde kurallara uygun olarak eğitimcilik görevini sürdürmektir. Hiçbir öğrenci arasında ayrım yapmadan eşit koşullarda eğitim vermeyi amaç edinen öğretmenler toplum yararını amaç edinmiştir. Öğrencilerin eğitilerek toplumda öne çıkan bireyler olması için çaba gösterilir. Öğretmenler toplumda güzel yarınlar için çaba harcar ve eğitim sektörünü geliştirmeyi amaçlarlar.