Eğik çizgi kullanımı

Eğik çizgi nerelerde kullanılır, eğik çizginin kullanım alanları ile ilgili örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Eğik çizgi (/), yan yana yazılan mısralarda ve adreslerde sıklıkla kullanılan noktalama işaretidir. Diğer noktalama işaretleri gibi sık kullanılmaz. Ayrıca matematikte bölme işareti olarak da tercih edilmektedir. Kendisinden önceki ve sonraki kelimeden ayrı yazılmaktadır. Düz halde yazılabileceği gibi ters eğik çizgi şeklinde de yazılabilen bir noktalama işaretidir. Tarihleri ve sayıları belirtirken alternatif noktalama işareti olarak eğik çizginin kullanıldığını belirtmek mümkündür. 

Eğik çizginin (/) kullanım alanları ve ilgili örnekler 

1. Dizeler yan yana yazıldığında aralarına konur: Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak / Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak / O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak / O benimdir, o benim milletimindir ancak. (Mehmet Akif Ersoy)

2. Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir arasına konur: Altay Sokağı No.: 21/6 Kurtuluş / ANKARA

Ülke adı yazılacağında ise:
Atatürk Bulvarı No.: 217
06680 Kavaklıdere / Ankara
TÜRKİYE

3. Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: 18/11/1969, 15/IX/1994 vb.

4. Dil bilgisinde eklerin farklı biçimlerini göstermek için kullanılır: -a /-e, -an /-en, -lık /-lik, -madan /-meden vb.

5. Genel ağ adreslerinde kullanılır: http://tdk.gov.tr

6. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: 70/2=35

7. Fizik, matematik vb. alanlarda birimler arası orantıları gösterirken eğik çizgi araya boşluk konulmadan kullanılır: g/sn (gram/saniye)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri