Ege Bölgesinde dağlar denize dik uzandığı için denizin ve iklimin ılımanlaştırıcı etkisi iç kesimlerde de etkili olur. Bölgede tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret ve madencilik gelişmiştir. Bölgede Akdeniz iklimi görüldüğü için tarım oldukça gelişmiştir.
Kıyı kesiminde zeytin, pamuk, incir, tütün, turunçgiller gibi ürünler, iç kesimlerde ise karasal iklimin etkisiyle şekerpancarı, haşhaş ve tahıl tarımı yaygındır.
Bölge, Zeytin, Üzüm, Haşhaş, Tütün, İncir (ZÜHTİ) üretiminde Türkiye’de birinci sıradadır.
Büyük kentlerin çevresinde (İzmir-Manisa- Denizli) kümes hayvancılığı, Muğla, Aydın, İzmir ve Manisa çevresinde arıcılık, Menteşe Yöresinde ise çam balı üretimi yaygın olarak yapılır. Ülkemizde en çok linyitin çıkarıldığı ve en kaliteli linyitlerin bulunduğu bölgemizdir. Linyit yatakları fazla olduğu için termik santraller de fazladır. Yatağan (Muğla), Tunçbilek (Kütahya) Soma (Manisa) da termik santraller vardır.
Termik Santral: Buhar gücü ile çalıştırılan santrallere denir. Bu santraller linyit, taşkömürü ya da doğalgaz ile çalıştırılarak elektrik enerjisi elde edilir.
Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra en gelişmiş bölgemizdir.
Jeotermal Enerji: Yerin derinliklerinden gelen sıcak buhar, gaz ve sudan elde edilen enerjidir. Denizli Sarayköy Türkiye'nin tek jeotermal enerji santralidir. İzmir'de Aliağa Petrol Rafinerisi bulunmaktadır.