Efsane kelimesi, Türk diline Farsçadan girmiştir. Türkiye Türkçesinde halk edebiyatı içerisinde ele alınmaktadır. Efsaneler, sözlü kültür ortamının bir ürünü olmaktadır.
Efsaneler; uzun yıllar boyu gerçekten olmuş gibi anlatılan doğaüstü olayların yer aldığı, kahramanca işlerin yapıldığı, kişilerinin gerçek ya da hayali olduğu yazı çeşitlerinden biridir. Türk Dil Kurumuna göre efsane kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Efsane, eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları ve olayları anlatan hayali hikayelerdir. Efsaneler gerçekle ilgisi olmayan, asılsız söz olarak da ifade edilir. Efsane kelimesi mecaz anlamda, olağanüstü başarı göstermiş kişi ya da kurum olarak da belirtilir.
Mesela bir futbol takımında çok başarılı olmuş futbolcuya efsane denmektedir. Çünkü toplumun ihtiyaçlarına cevap veren anlatılar olarak efsaneler, gelenek ve göreneklerin yaşamasını, devamlılığını sağlar, topluma yön verici telkin verme özelliğine sahiptir, bağlı oldukları yere ve tipe manevî değer kazandırırlar, toplumda koruyucu ve ruhen tedavi edici etki gösterirler.